A hónap gyümölcse az alma

  •  
  •  
  •  

Az alma a legismertebb, legelterjedtebb gyümölcs az egész világon. Több ezer fajtája ismert, ezek színben, ízben, illatban más és más élményt nyújtanak. Tápanyagtartalma jelentős az egészség fenntartása és a betegség megelőzése szempontjából.

Egész évben beszerezhető, jól tárolható gyümölcs. Az egészség megőrzése érdekében ajánlott almakúrát tartani 4 hétig, naponta csak egy fajta almát fogyasztani. Ne keverjük a fajtákat egy napon belül, mert más a savtartalma mindegyiknek.

Magas rosttartalmának 1/3-a vízben oldódó pektin, amely javítja az anyagcserét, jó hatással van a belek működésére, a méreganyagokat megköti, savtartalma a bélmozgást serkenti. Sokféle ásványi anyagot tartalmaz: kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén. Az egész almát érdemes elfogyasztani, mert a csutkában van a jód. Jó C-vitamin-forrás, egész évben.

Az alma jó vértisztító, vízhajtó, segíthet a bélhurut, felső légúti betegségek alkalmával. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, jó hatású vesekő, köszvény és reuma esetén, mert a benne lévő savak oldják a húgykövet. Savas gyümölcs, de lúgosítja a szervezetet, mert az organikus sók semlegesítik a szervezetben felszabaduló savakat. Gyomorproblémáknál párolt alma fogyasztása javasolt.

Az almát gyorsan megemészti a gyomor, azonnal energiát nyerünk, feltölt vitális anyagokkal. Az édes almát székrekedés vagy vérszegénység esetében, a savanykás almát pedig a fogyókúrában és reumás fájdalmaknál ajánlott fogyasztani. Terhesség alatt is hasznos, mert a születendő gyermeknél csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát. Gyermekkorban is ajánlott a 100%-os almalé napi fogyasztása.
Az almából leves, mártás és sütemény készíthető, de jól illik a húsos ételekhez is.

Lettner Annamária, dietetikus