A hónap primőrje a medvehagyma és az újhagyma

  •  
  •  
  •  

A tavasz a szervezetünkben is jelentkezik. A vitamin-, az enzim- és ásványianyag-készletek kimerülnek. A tavaszi primőrök bőségesen tartalmaznak értékes tápanyagokat, amelyek a szervezet fáradtságát orvosolják. A retek, új karalábé, újhagyma, medvehagyma, fejes saláta sok klorofillt, enzimet, vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. Ezek új életerőt adnak a szervezetnek.

A medvehagyma (képünkön)

Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg. Hagymájából két, tojásdad alakú, 15 cm hosszú és 4 cm széles, sötétzöld tőlevelet hoz.

Felhasználása: nyersen vajas kenyérre, szendvicsekre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, medvehagyma-krémlevest is főzhetünk. Frissen a leghatékonyabb és legfi nomabb. Eltartható aprítva sóval, olajban, valamint lefagyasztva. Gyógyító hatása sokoldalú: tisztítja a májat, az ereket, a beleket, segíti a bőrbetegségek gyógyulását. Vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatású, lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban. Serkenti az emésztőrendszer működését. Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik. C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét. Tartalmaz még A-, B1-, B2-vitamint, niacint, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén ásványokat.

Az újhagyma

Egész évben jól hozzáférhető, mégis tavaszszal van a legnagyobb jelentősége, hozzájárul az egészség megőrzéséhez: segít megelőzni az érelmeszesedést, emésztést serkentő hatású, a légúti megbetegedéseknél gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, erősíti az immunrendszert.

Felhasználása: nyersen salátákba, levesekbe, húsokhoz, köretekhez tehetjük a zöldpetrezselyem mellé, jól kiegészítik egymást. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne.

Lettner Annamária dietetikus