A hónap zöldsége a sütőtök

  •  
  •  
  •  

Tudományos kutatások támasztják alá a sütőtök egészségmegőrző, gyógyító hatását.
Alacsony energia- és szénhidráttartalma van. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb vitaminokban: karotinból 4 mg-ot, C-vitaminból 24 mg-ot, E-vitaminból 1mg-ot találhatunk benne. Ásványi anyagokban is bővelkedik: magas foszfor-, vas-, réz-, mangán-, kalcium- és cinktartalma van. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású is. Az antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, serkentik a máj működését. Fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák, a szív- és keringési betegségek és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

 A sütőtök alkalmas gyulladásos és meghűléses betegségek kezelésére. Enyhíti az allergiás köhögést, csökkenti az asztmás rohamokat.

Magas karotintartalma a szem- és bőrproblémák kezelésében jelenthet nagy segítséget. Jótékonyan hat az emésztési gondokkal küszködőknek, könnyen emészthető. A sütőtök segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében. Alacsony kalóriatartalmával a fogyókúrázóknak is ideális táplálék!

A tökmagolaj kedvező élettani hatású, omega-3 zsírsavtartalma miatt.

Magja pörkölve finom és egészséges, a tökmagolajat salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetők, palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét készíthetünk belőle.

Ritka zöldségféle a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, a kellemes íz és az elérhető ár.

Lettner Annamária dietetikus, természetgyógyász