A hónap zöldsége a sütőtök

  •  
  •  
  •  

Télen könnyen beszerezhető és az ára sem sok. Mindemellett rengeteg vitamint tartalmaz és számtalan ízletes módon el lehet készíteni.

 Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Kiemelkedő vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3 zsírsav van benne.
Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, a belőle főzött leveshez vagy főzelékhez szerecsendió, római kömény, koriandermag, rozmaring, sáfrány, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltó köret, püré is készülhet belőle. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamom, a kókusztej, a vanília adhat aromát neki. Gyümölcsökkel is jól kombinálható.

Magja pörkölve finom és egészséges csemege, a tökmagolajat pedig salátákhoz használhatjuk.

A népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, valamint hashajtóként és béltisztítóként, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták. Rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

Készíthetünk sütőtökturmixot. Hozzávalók: sütni való tök, barna cukor vagy méz, fahéj, gyömbér. Elkészítés: a megsütött tök húsát tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá barnacukrot vagy pár csepp mézet, egy csipetnyi fahéjat és gyömbért. Alaposan mixeljük össze, és máris fogyaszthatjuk. Hígíthatjuk almalével vagy teával.


Lettner Annamária dietetikus