A hónap zöldségei a hagymák

  •  
  •  
  •  

Lettner Annamária dietetikus segítségével hónapról hónapra kiválasztjuk kedvenc zöldségünket vagy gyümölcsünket,mely az adott időszakban nagy hasznára válik szervezetünknek.

 A hagymáknak jellegzetes illóolaj-tartalmuk van, amit az illatukban is észlelhetünk. A szervezetben jelentős „takarító” szerepet játszanak, ugyanis hatékonyan lépnek fel a baktériumok, vírusok, és gombák ellen. Használatuk a szervezet tavaszi méregtelenítésének fontos része.

A vöröshagyma héjából teát főzhetünk, jó hatású a felső légúti problémákra vagy köhögésre. A hagyma illóolaj-hatóanyagai gyorsan a tüdőbe és a bőrszövetekbe jutnak, ezért van hagymaillatunk, ha ilyen ételeket ettünk.

A zöldhagyma és a medvehagyma az első friss primőrök közé tartoznak. A zöld szárban és levélben lévő klorofil segít a méreganyagok kiürítésében. Az egész hagymát felhasználhatjuk leves vagy saláta készítéséhez, de ízesíthetjük vele a köreteket, húsételeket, vagy reggeliző krémeket.A vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, újhagyma a magyar konyha jellegzetes kísérői. Szinte minden ételbe beletesszük. Salátákhoz, hidegtálakhoz vagy szendvicsek mellé nyersen fogyasztjuk.

A tavasz jellegzetes hagymája a medvehagyma. Az élénkzöld levelek intenzív fokhagymaízűek és illatúak. A hagymákat felaprítva eltehetjük a mélyhűtőbe és egész évben a rendelkezésünkre állnak. Az újhagyma szárából, a medvehagymából vagy snidlingből készíthetünk házi pestót hidegen sajtolt olajjal, kevés só hozzáadásával. Majonézes, ecetes salátát, vagy uzsonnakrémet is ízesíthetünk a hagymákkal.

Töltött hagyma: a vöröshagymát egészben megfőzzük, majd a közepét kiszedjük, és ezt felaprítjuk. Ízlésünknek megfelelően krémet készítünk belőle gombával, túróval, padlizsánnal vagy sütőtökkel, majd zöldfűszerekkel fűszerezzük. Tegyünk bele finom rostokat (búzakorpa, zabkorpa), hogy megfelelő sűrű legyen a töltelék és töltsük bele a hagymába.

Lettner Annamária dietetikus