A kásák élettani értékei

  •  
  •  
  •  

A kásák nagyon régóta szerepelnek az emberek táplálkozásában. Régen nem volt annyi választék az élelmiszerek között, mint ma.

 A kásák alapja a gabonaszem. Ezek sem voltak feldolgozott, félig kész, vagy előfőzött állapotban. A különféle gabonaszemeket megfőzték sokáig, vagy nagyon sokáig, több-kevesebb vízben, esetleg kevés tejet adtak hozzá. Ezeken a kásákon sok nemzedék nőtt fel. Napjainkban újra elismerik a kásák jelentőségét.

Az egész gabonaszemek tartalmazzák a sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet, rostot, természetes zsiradékot, fehérjét. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik lehetnek vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó formában. A kásák teljes értékű táplálékok, mivel jól kiegészíthetők sok mindennel, és nem terhelik meg a tápcsatornát, könnyen emészthetők. Jóllakottságot eredményeznek, és erőt adnak. A gladiátoroknak régen a nagy viadalok előtt árpakását adtak, ez adta a legtöbb energiát.
A kásák alapanyagai, az egész gabonaszemek, jó hatást gyakorolnak a belekre. Fokozzák a bélmozgást a magas rosttartalom miatt, tisztítják a bélbolyhokat. A puha szénhidrátok, nyákanyagok, természetes zsiradékok bevonják az esetleges gyulladásokat, nyugtatják a nyálkahártyát. Mivel sok rostot tartalmaznak, megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet) kell inni, hogy a rostok meg tudjanak duzzadni, így fejtik ki a jótékony hatásukat. 
Főzhetünk kását az egész gabonaszemből, gabonapehelyből, darált, vagy őrölt magból. Kásaalap lehet a búza, árpa, zab, rozs, hajdina, tápióka, rizs, tönköly, búzatöret, kuszkusz, kamut, kukorica. A morzsolt kukoricát, ha sokáig főzzük, akkor a benne levő szénhidrátok karamellizálódnak, és édeskés íze lesz. A cukor elterjedése előtt ez volt az édesítés fő eszköze a méz mellett. 
A kásákat édesen vagy sósan készíthetjük, valamint más magokkal is dúsíthatjuk. Jól használható a napraforgó-, tök-, mogyoró-, mandula-, chia, fenyő-, szezám- és lenmag. 
Ízesíthetjük dióval, mákkal, kókusszal, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, gyömbérrel, kakaóval, csokoládéval. Dúsíthatjuk még gesztenyeliszttel, szójaliszttel, szőlőmagolajjal, mákolajjal, kókuszolajjal, dióolajjal, búzacsíraolajjal.
Készíthetünk gyümölcsös vagy zöldséges változatot. Főzhetjük vízben, tejben, gabonatejben. A zöldséges változathoz tehetünk zöldségleveket, zöldfűszereket ízlésünknek megfelelően. 
Jó étvágyat!
 Lettner Annamária, dietetikus