Hazánkban közvetlen emberi fogyasztásra a megtermelt kukoricának körülbelül 3%-a kerül, közel 90%-ban takarmányozásra használjuk fel.
A kukoricatápanyag tartalma: A,- B1,-B2,- B6,- C,- E vitaminok, foszfor, kalcium, kén, folsav, vas, magnézium ásványi anyagok. Lutein és zeaxantin tartalma látásjavító. Magas keményítő tartalmú, nincs benne glutén.
A B1 vitamin, és magnézium tartalma segít a jókedv, boldogság, és frissesség érzésében. Foszfatidil-szerin tartalma pedig a koncentrációs képesség és memória javításában segít.
Fogyókúrában is alkalmazzuk emésztést serkentő hatása miatt. Igaz, hogy magas a keményítőtartalma, de sok rostot tartalmaz.
A kukorica bajusz (bibeszálak) szaponint, cseranyagot, illóolajat, flavonoidokat, káliumsókat tartalmaznak. A népi gyógyászatban húgyúti problémák esetén, vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazzák, enyhe vizelethajtó hatású.
A kukorica csíraolaj koleszterinmentes, minősége az olívaolajéval vetekszik, kiváló étkezési olaj. Jó hatással van a petefészek működésére, a ciszták felszívódását segíti. Csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de a daganatos betegségek megelőzésében is segít.(proteáz enzim-gátlók)
A kukoricalisztet felhasználhatjuk ételek, sütemények, kásák készítésére.
A kukoricát főleg vízben főzve fogyasztjuk. Ízletesebb, ha az edény aljára a zöld borító levelekből teszünk, és a tetejére is. Legjobb, ha gőz fölött főzzük.
Finom csemege a parázson sült kukorica. Ezt a zöld levelekkel együtt tegyük a parázsra, és pirosra sütjük.
Kukoricaleves: Kukorica olajon megpárolunk egy kis hagymát, majd 3 cső morzsolt kukoricát. Puhára főzzük sós vízzel, majd tejszínt adunk hozzá. Petrezselyemmel díszítjük.
Lettner Annamária dietetikus