A Mártírok útja az 1970-es évek közepén

  •  
  •  
  •  

A képen látható utca a mai Mártírok útja, a Könyves Kálmán Gimnázium mögött, a Nyár utca felől nézve. A felvétel 1975 körül készült.

 Balra a háttérben a Munkásotthon utca 5-11. számú tízemeletes ház, az erkélyes panelelemek nyílászárói még nincsenek beépítve. A ház előtt üres terület látszik, ez az 1976 szeptemberében megnyílt Munkásotthon Utcai Általános Iskola (a mai Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola) akkor még kiépítetlen udvarának részlete, ahol ma egy kis domb áll a futópálya és a sportudvar mellett. Jobbra a Könyves Kálmán Gimnázium kerítése látható. (Érdekesség, hogy a negyvenes évek elejéig az udvar délnyugati sarkán állt Újpest tűzoltósága, amelynek épületét e felvétel készítése körüli években bontották le, bejáratainak nyomait pedig szemfüles olvasóink a kerítés betonaljzatánál napjainkban is megfigyelhetik.)

Az utca eredetileg a mai “Szellemtelep” helyén állt temető északi kapujához vezetett, a Temető utca nevet is innen kapta. Közúti forgalma 1905-1906-tól vált jelentősebbé, amikor a Váci út átépítése miatt a Szent László út-Balzsam utca felől a vasúti átjáróig kiépített és kövezett utcába terelték a lovas és gépjárműveket. Az esztergomi vasútvonal keresztezésére közúti átjárót építettek ki, így az utca a temetőbejárattól meghosszabbítva Újpest második kapujaként szolgált a főváros felé. Erre járt 1929 decemberétől Újpest autóbuszjárata a Szent László úti átjáró 1931-es kiépítéséig. Az út a tízes évektől Apponyi Albert gróf miniszter nevét viselte, Mártírok útjává pedig 1948-ban keresztelték amiatt, hogy 1944-ben Újpest zsidó lakosságának legnagyobb részét eme utcán hajtották ki Angyalföld vasútállomásra, ahol vagonokba zárva hurcolták el őket. Erre emlékeztet az önkormányzat által állított emléktábla az utca Árpád út felőli oldalán. Az út újabb kori sorsát a városközpont rekonstrukciója, a paneles építkezés megkezdése pecsételte meg. Eltűntek földszintes házai, a Nyár utca és a Berda József utca között pedig az úttestet is megszüntették, így összekötő szerepe helyett mellékutcává, valamint részben parkká, illetve a tízemeletes házak közötti játszótérré változott. B. K