A nyár zöldségsztárjai

  •  
  •  
  •  

A zöldborsó a legkedveltebb zöldség, leves vagy főzelék formájában, rizibiziben, de még nyersen is sokszor a gyerekek kedvence. Nem hiányozhat a ragulevesből, a franciasalátából, a rizottóból, a zöldségköretekből és a Budapest-módra készült ételekből. A majonézes burgonya-, kukorica-, padlizsánsaláta kísérője.

Kimagasló beltartalmi értéke a kalcium és magnézium mennyiségének 1:1 aránya, mivel a magnézium megakadályozza a kalcium kioldódását a csontokból. Sok B- és C-vitamint, káliumot, foszfort, mangánt és rostot tartalmaz. Jó karbantartója a szív- és érrendszernek, izmoknak, a vérnyomást normalizálja, valamint a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

Fehérjeértéke háromszor annyi, mint a burgonyának. Rostjai az emésztést segítik.

A megszokott elkészítési mód mellett a cukorborsót héjával együtt kicentrifugáljuk, és kellemes ízű italt nyerünk.

Készíthetünk zöldborsókrokettet: 10 dkg sárgaborsóliszthez kevés vizet, sütőport, őrölt köményt, sót, mentát keverünk. 25 dkg zöldborsót teszünk bele. Forró olajban kanállal kroketteket szaggatunk, pirosra sütjük.

A zöldbab alacsony energiatartalmával, magas rosttartalmával, valamint gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmával (B-, C-, D-, K-vitamin, béta karotin, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink, mangán) tartozik a kedvenc főzelékfélék közé. Rákmegelőző hatása jelentős, serkenti a májműködést, stabilizálja a vércukrot. A szárazbab fehérjetartalma tízszer nagyobb, mint a burgonyáé.

Több fajtából választhatunk: vékony, zöld ceruzabab, sárga vajbab, lila bab, lapos, vastag zöld romano bab. Fűszere főleg a kapor és a tárkony. Készíthetünk palóclevest, főzeléket, rakott, csőben sült vagy paradicsomos zöldbabot. A salátákból, köretekből se hagyjuk ki!

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus