„A racionalitás felülírja az érzelmeket”

  •  
  •  
  •  

Megszűnik a Károlyi Sándor Kórházban az aktív ellátás, feladatköreit a Honvédkórház veszi át. Elkerülhetetlen volt-e ez azátszervezés? Hogy érinti az újpestieket a változás? Miként segíthet a helyzeten Újpest Önkormányzata? Nagy István alpolgármesterrel beszélgettünk.

Először is tisztázzuk: nem szűnik meg Újpesten a fekvőbeteg-ellátás. A Károlyi Sándor Kórház két épületében krónikus és rehabilitációs részlegek fognak működni. De az aktív ellátás valóban megszűnik, és ezzel azért nehéz megbarátkozni. Szeretném megköszönni a Károlyi Sándor Kórház minden dolgozójának munkáját. Személyesen, betegként is megtapasztaltam azt a hivatástudatot, elkötelezettséget, lelkiismeretes munkát, amit végeztek.

Egy ekkora városrésznek nincs szüksége olyan kórházra, ahol aktív ellátás folyik?
Én személy szerint kötődöm ehhez az intézményhez, és biztosan sok újpesti is így van ezzel. Ez olyan, mint amikor ragaszkodik valaki egy régi, kopott, mégis szívének kedves bútordarabhoz. A jelenlegi infrastruktúra nem alkalmas arra, hogy korszerű betegellátás folyjon ebben a kórházban. Ezek a több mint száz éves épületek így nem működhetnek gazdaságosan. Azt is be kell látnunk, hogy az elmúlt évek során a környezetünkben, akár az Uzsoki Utcai Kórházban, akár a Honvédkórházban olyan fejlesztések történtek, amelyek egyértelművé tették, hogy a Károlyi-kórház sorsa megpecsételődött.

Akkor ez nem egy váratlan dolog volt.
Nem, inkább az agónia volt túl hosszú. Reménykedtünk, hogy talán történik valami csoda, de nem történt. Viszont azt hozzátenném, hogy az újpestiek sem ragaszkodtak annyira ehhez a kórházhoz.A fekvőbeteg ellátást igénylő újpestieknek csak a negyven százaléka vette igénybe a Károlyi Sándor Kórházat. Az utóbbi időben a sebészetre felvett betegek hatvan százaléka ügyeletből érkezett a város más részeiből. Holott az elavult infrastruktúra mögött a munkájukat kiválóan végző, nagy tapasztalattal rendelkező, lelkiismeretes egészségügyi dolgozók voltak.

Az természetes, hogy minden beteg oda szeretne menni, ahol jók a körülmények. És a Károlyi a tavalyi évben 9355 beteget látott el 415 ágyon. Ez nyilván nem ideális.
Persze, a beteg keresi a jobb ellátást, a jól felszerelt kórtermet, a korszerű diagnosztikai eszközöket. Az egy hosszú folyamat volt, hogy ide jutott a Károlyi-kórház. Zárójelben megjegyzem, hogy az egykori fővárosi vezetők, akik az egészségügynek aktív szereplői, döntéshozói voltak, és most azt mondják, skandalum, hogy a kórház ilyen módon átszervezésre kerül, nagyszabású, drága tanulmányterveket tettek le az asztalra, amelyekből semmi sem valósult meg. Az elsőt 1999-ben a Fővárosi Önkormányzat készítette, és a Károlyi Sándor Kórház közel tíz milliárd forintos fejlesztése szerepel benne. Aztán 2001-ben, 2002-ben és 2006-ban is készült ilyen fejlesztési terv. Semmi sem lett belőlük, sőt mivel a kórház veszteséges volt, a mindenkori fenntartónak további forrásokat kellett biztosítania a működéséhez is. Ha bármelyik megvalósul, ma nem tartanánk itt.

Az orvosok protestáltak az átszervezés ellen?
Természetesen igen, hiszen vannak, akik már harminc-negyven éve itt dolgoznak. Dr. Hollósi Antalnak, a Károlyi orvos-igazgatójának külön köszönetet kell mondani, mert abban, hogy a kórház működött eddig, neki nagy szerepe van.

Mi a tapasztalata, mennyire bántja az újpestieket ez az átszervezés?
Szerintem, a beteg az egészsége érdekében és a jó ellátásért szívesen elmegy a város másik részébe. Az a néhány villamosmegálló-távolságnyi különbség annyira nem számít. Persze, természetesen jobb lenne, ha Újpesten működne egy korszerű kórház, mert azért több dolog is hiányozni fog az itteni ellátásból. De az már egy következő kérdés, hogy az újpesti önkormányzat egy korszerű szakrendelő felépítésével hogyan tudja pótolni ezt a hiányt.

Akkor fel is teszem ezt a kérdést.
Régóta sejthető volt, hogy a kórház vagy átalakul, vagy megszűnik, ezért már öt éve tudatosan készülünk a helyzet megoldására. Először is, a veszteségesen működő szakrendelőt átvettük a Károlyitól, és mi működtetjük. Így próbáltunk segíteni a kórháznak, mert a szakrendelő – az akkori kimutatások szerint –háromszáz millió forintos veszteséget termelt évente. Most, ha nem számítjuk a fejlesztéseket, és azokat a juttatásokat, melyeket az önkormányzat nyújt a dolgozóknak, elmondhatjuk, a szakrendelőt nullszaldósan működtetjük. Az önkormányzat célja az, hogy a szakorvosi rendelőintézet biztosítani tudja a kórház átszervezése után az aktív ellátásból kiesett szakmákat. Például a gasztroenterológia, érsebészet, diabetológia vagy egynapos sebészet járóbeteg-szakellátásban történő megszervezése elkerülhetetlen. Csak az a kérdés, hogy a finanszírozásban hogyan tudunk megegyezni az egészségügyi kormányzattal.Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a tervünk maradéktalanul meg fog valósulni, de mindent megteszünk érte. Már elkezdtük az eszközök beszerzését, folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások.

Presztízsveszteség a Károlyi átszervezése Újpestnek?
Ez nem presztízskérdés. A racionalitás felülírja az érzelmeket, és sajnos a számokkal, az adatokkal nem lehet vitatkozni:képtelenség egy havonta nyolcvan-százmillió forintos deficitet termelő kórházat fenntartani. Az lenneaz igazi veszteség, ha az újpesti betegek ellátása hiányt szenvedne. Úgy látom, hogy jelenleg a Honvédkórház még nincs felkészülve arra, hogy az újpesti betegeket fogadja, és a Károlyi Sándor Kórház sincs felkészülve az új feladataira. De még folyamatban vannak a fejlesztések, felújítások, és az ígéretek szerint a problémák meg fognak oldódni. Bízom benne, hogy így lesz.

Juhász Mátyás