A szőlő élettani hatásai

  •  
  •  
  •  

Az ősz legkedveltebb gyümölcse a szőlő. Az édes gyümölcs ideális energiabevitelt és folyadékpótlást biztosít a szervezetnek.

Biológiai értékei: jelentős mennyiségű B 12 és C-vitamin, folsav, kálium, magnézium, mangán. Az értékes gyümölcssavaknak sejtregeneráló hatása van. A vörös és fekete szőlőben lévő bioflavonoidok védő anyagokat tartalmaznak, amelyek a rák, a szív- és keringési betegségek megelőzésére szolgálnak. Nem ajánlatos a cukorbetegeknek fogyasztani, mert gyorsan emeli a vércukrot.

A szőlőszem minden alkotóeleme értékes. A héjában fontos rostok vannak, és a színanyagok anticianidokat tartalmaznak. Ezek védőanyagok, antioxidánsok. A szőlőszem belsejében is vannak rostok, amik a vizet megkötik. Belül vannak a magok is, amik az értékes szőlőmagolajat tartalmazzák. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj 71 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Salátákra, köretekre tegyünk belőle. Ideális lenne, ha az egész szőlőszemet elfogyasztanánk.

Jótékony hatásai: az emésztési problémák hatásos ellenszere, fokozza a víz eltávolítását, valósággal kimossa a szervezetet, segít a sikeres fogyókúrában. Ősszel minden túlsúlyosnak ajánlható az egyhetes szőlőkúra. Naponta 0.5 kg szőlő és 1000 kalóriának megfelelő egyéb táplálék, és garantált a fogyás. Csökkenti a fáradtságot és a depressziót, nyugtató hatása van, serkenti a szénhidrát-anyagcserét, erősíti az immunrendszert, kedvező hatással van a csontok anyagcseréjére, a pajzsmirigy működésére, az idegrendszer táplálására, az izom- és szívműködésre, és a sóháztartásra. Védi a szemet, segíti megakadályozni a szürkehályog kialakulását. Gyulladásgátló hatású, csökkenti az inzulinrezisztenciát, lúgosítja a szervezetet.

Lettner Annamária, dietetikus