A társasházi folyosón tárolja a bútorait, holmijait? 100 ezres bírságra is számíthat!

  •  
  •  
  •  

Nagyon sok társasházi folyosón találkozunk olyan tárgyakkal, bútorokkal, melyek a lakásban nem férnek el, esetleg a lakók növényekkel és egyéb installációkkal próbálják feldobni a folyosó hangulatát. Ez nem mindig esztétikus, de ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ezzel életeket veszélyeztetnek, amennyiben tűz üt ki a házban. Ezért pedig akár 100 ezres bírságra is számíthatnak – írja az ingatlanmagazin.com

A sötét, füsttel teli folyosón az ott elhelyezett tárgyak akadályozzák, nehezítik a menekülést, de lassítja a beavatkozó tűzoltók munkáját is. A folyosón elhelyezett éghető anyagok meggyulladva olyan mérgező gázokat fejleszthetnek, ami teljesen megakadályozhatja az önerőből történő menekülést. Egy decemberi kormányrendelettel egyértelműbbé váltak a tűzvédelmi bírságok összegei. Habár a korábbi tételek nem nőttek, az eddigi szubjektívnak nevezhető bírságolási módszer megszűnt. Erre azért volt szükség, mert az addigi bírságoknak nem igazán volt visszatartó erejük. Azt vizsgáltuk, hogy az új, bírságolási táblázatban mi vonatkozhat a társasházakra? Milyen büntetési tételekkel néznek szembe az ott lakók?
Kemény bírságok

A kormányrendelethez tartozó mellékletben az egyik pont arra vonatkozik, ha valaki kiürítésre figyelembe vett közlekedőn, folyosón éghető anyagokat, tárgyakat helyez el a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül. Ebben az esetben a tűzvédelmi bírság mértéke minimum 60 ezer forint, de 100 ezer forint is lehet. A rendelet szerint ilyen esetben nincs helye mérlegelésnek, a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező. Ugyanakkor, ha más szabálytalanságot is találnak, akkor a tételek összeadódnak.

A bírság kiszabására a tűzvédelmi hatóság jogosult, viszont ennek megfizetése nem mentesít az alól, hogy a szabálytalanságot megszüntessük. Ráadásul a bírság a tűzvédelmi bírságot kiszabó jogerős határozat közlését követő 2 hónap elteltével ismételten kiszabható.

A szigorítások, a konkrétabbá váló büntetési tételek nem elsősorban társasházak ellen irányulnak, hanem alapvetően a West Balkánnal kapcsolatos tragédia miatt többek között az ún. „tömegtartózkodásra szolgáló létesítmények” esetében mutatnak fel nagyobb szigort. Mindamellett érintettek a társasházak is.

Állandó ellenőrzések

Reménykedhetünk persze abban, hogy megússzuk a bírságot, ahogy egy tűzesetet is, azonban jó tudni, hogy a hatóság folyamatosan ellenőrzi – főként a nagyobb – társasházakat. Ezen ellenőrzések történhetnek a társasház előzetes írásos kiértesítését követően, de történhetnek kiértesítés nélkül is.

A szomszéd feljelent

Ráadásul itt vannak még az ún. közérdekű bejelentések is, melyekre azonnal reagál a hatóság. Ez magyarul annyit tesz, hogy az egyik szomszéd bejelenti, hogy a másik szomszéd mit tett ki a folyosóra, esetleg ráccsal lezárta azt. A tűzvédelmi előírások miatt aggódó szomszéd pedig minden társasházban akad, így azért is érdemes végiggondolni mit teszünk ki a folyosóra.

Pincék

Nemcsak a folyosón lehetnek azonban gondok, hanem nagyon gyakran az egyébként tárolás céljára kijelölt pincékben. Ez egy igen kritikus terület, amikor tűz üt ki a házban. Természetesen a pincéket lehet tárolásra használni, azonban nagyon gyakran pakolják tele itt is a közlekedési folyosókat. Ami még lényeges, hogy fokozattan tűz- vagy robbanásveszélyes anyagokat – ilyen például egy benzines kanna vagy egy PB gázpalack – tilos a pincében tárolni.

Azt, hogy mit lehet tárolni egy pincében, onnan lehet tudni, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban rögzítettek alapján a társasházak tulajdonosa, közös képviselője köteles írásban kidolgozni a társasházra vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat és köteles arról gondoskodni, hogy ezeket a lakók megismerjék és betartsák.