A tavalyi zárszámadásról és az energiastratégiáról dönt ma az Országgyűlés

  •  
  •  
  •  

A 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte – törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek, így a hiány a 7 százalékot is meghaladta volna. Mivel a zárszámadáshoz csak egy, a normaszövegből épp ezt a megállapítást száműzni igyekvő, és helyette az előző kabinet érdemeit rögzítő, az előterjesztő által nem támogatott MSZP-s módosító javaslat érkezett, a parlament ma határozhat a jogszabály elfogadásáról.

Döntenek a képviselők a nemzeti energiastratégiáról is. A kormány júliusban hagyta jóvá a dokumentumot, amelynek értelmében csökkenteni szükséges az importfüggőséget és erősíteni az állami szerepvállalást. A stratégia úgy számol, hogy 2030-ra 30 százalékkal nő az ország villamosenergia-igénye.

Szavaz a Ház arról a határozati javaslatról is, amellyel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 865 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, köztük 171 olyanét, amelyet még az 1990 májusában tartott szabad választások előtt fogadott el a törvényhozás. Ugyancsak zárószavazás lesz a fideszes Hörcsik Richárd javaslatáról, ez a közbeszerzési törvény építési beruházásokra vonatkozó szabályait módosítaná.

Emellett három fideszes képviselő – Budai Gyula, Meggyes Tamás és Szekó József – mentelmi jogáról döntenek a képviselők. Mindhárman gyakori szereplői magánvádas mentelmi ügyeknek: az elszámoltatási kormánybiztos esetében negyedszer, a volt esztergomi polgármesterrel kapcsolatban tizedszer kell határoznia a parlamentnek ebben a ciklusban, míg a Mohácsot 1998 óta vezető Szekó József kiadásáról a tavalyi kormányváltás óta már tizenkettedik alkalommal szavaz a Ház, miután a baranyai város egyik polgára sorra becsületsértéssel és rágalmazással vádolja. A szakbizottság, ahogy eddig, a magánvádas ügyekben megszokottal összhangban most is a politikusok mentelmi jogának fenntartását javasolja.

A napirend előtti felszólalásokat, az interpellációs időszakot és a határozathozatalokat követően részletes vitákkal zárja mai ülésnapját a parlament. Így megtárgyalja a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi évi beszámolójához, illetve az uzsora-bűncselekmények szigorúbb szankcionálását javasló kormányzati előterjesztéshez fűzött módosító indítványokat.