A TIME és a National Geographic Újpesten

  •  
  •  
  •  

Különleges, az európai ember számára egzotikus kiállítás nyílik 2008. január 31-én 19 órakor Újpesten, a Wax (egykori MEO) kiállítói termeiben. A thaiföldi elefántok életébe, szokásaiba és fenyegetett helyzetébe nyerhet bepillantást a kíváncsi látogató. Ennél, persze, többről lesz szó.

A „Fogjunk össze az elefántok megmentéséért“ című nemzetközi vándorkiállítás és az azt szervezők csak akkor tölthetik be a küldetésüket, ha fel tudják venni a kapcsolatot Újpest iskoláival. Szeretnék biztosítani a diákok számára, hogy kihelyezett tanórák keretében, szakavatott múzeumpedagógus segítségével megismerjék az elefántok életét természetes körülmények között, élményekkel gazdagodjanak és elsajátítsák az állatok szeretetét. Azt a környezettudatos magatartást, mely nélkül korunk embere képtelen lesz veszélyeztetett bolygónk életben tartására.
Thaiföldön az elefántokat évszázadokon át a kultikus állatoknak kijáró tisztelet övezte. A thai kultúrában a szerencsét jelképezik, jeles alkalmakkor templomi áldozatokat szentelnek nekik. A thai emberek gyakran emlegetik, hogy az elefántok segítették nemzetté válásukat. Ezek a szeretetre méltó, szokatlanul intelligens, hatalmas teremtmények kulturális ikonná váltak Délkelet-Ázsiában, miközben évszázadok óta a thai emberek megbízható harci-, szállító- és teherhordó segítői.
 
E nemes hagyományokhoz képest megrendítő kép tárul elénk, ha megismerjük az ázsiai elefántok helyzetét. A háziasított elefántok ugyanis brutális kegyetlenséggel megfélemlített profittermelő eszközökké váltak. A világ minden tájáról özönlő turisták örömmel fizetnek be egy látványos elefánt-showra, vagy túrára. Az elefánt zenél, táncol, bókol közönségének, ám minderre úgy idomítják, hogy 3 éves kora táján durván elszakítják anyjától, ketrecben tartják, verik, az alvás, az étel, az ivóvíz megvonásával törik meg az akaratát. Az ország belsejében teherhordásra használt állatok sorsa még ennél is kiszolgáltatottabb.
Száz évvel ezelőtt még 100 ezer elefánt élt Thaifölön. Ma számuk alig haladja meg az ötezret. Sajátos módon a vadelefántok védettek, a szelídítettekre viszont többnyire a fentiekben vázolt szörnyű sors vár.
A kiállítás képei és filmanyaga erre az embertelen, a faj kihalásával fenyegető bánásmódra irányítja rá a figyelmet. A látnivaló azonban nem csupán sokkol, de gyönyörködtet is. Megismerkedhetünk a lélegzetelállító Mae Taeng völgyben fekvő Elephant Natura Parkkal, mely 1995 óta az ázsiai elefántok védett területe. Az érdeklődőknek ott abban a kivételes élményben lehet részük, hogy természetes környezetben figyelhetik meg az elefánt családok életét. Ebbe enged betekintést a tárlat, az életképekből kiderül, hogy ezek a lenyűgöző méretű állatok valójában békések, kedvesek, méltóságteljesek.
Várhatóan a kiállítás-megnyitó díszvendége lesz a park alapítója, Sangduen „Lek” Chailert asszony (a „lek” becenév, jelentése kicsi), aki a durva bánásmódból, a további kínzások elől menti védett környezetbe az ázsiai elefántokat. A törékeny asszony az elefántok jogainak és jólétének világszerte ismert szószólója lett. Munkásságával többek között elnyerte a Ford Alapítvány és a National Geographic Magazin „A Föld hőse” (Hero of the planet) elnevezésű díját, 2005-ben pedig a Time Magazin őt választotta Ázsiában az év emberének.
A vándorkiállítás két hónapig lesz látható az újpesti galériában, majd útra kel Európa nagyvárosaiba. Így elmondható, hogy jelentős nemzetközi eseménysorozat premierjét ünnepeljük január végén Újpesten. Ezáltal eljut az üzenet a közvéleményhez: fogjunk össze az elefántok, a későbbiekben pedig más kihalóban lévő állatfajok védelmében, mert nélkülük közös otthonunk, a Föld lesz szegényebb, és egyre kiszolgáltatottabb.
A megnyitó vendégei ízelítőt kapnak a thai konyhakultúra remekeiből, és az autentikus thai táncművészetből is. A vándorkiállítás védnökének Derce Tamás urat, Újpest polgármesterét és a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetét kívánják megnyerni a szervezők.