A titokzatos Király

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdeztük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk van.

Az újpesti Király utca a város egyik leggondozottabb sétálóutcája, amelyet sétányként is emlegetünk. A színpompás árvácskák mentén a járókelőket a névadóról kérdezzük. A nyugdíjas tanárnő, Mária néni a keresztnevét adja cikkünkhöz.

– „Gyanús” nekem, hogy úgy kérdezi, ki, és nem mi a névadó. Személy lehet, nem méltóság? – töpreng. – Arra emlékszem, hogy lánykoromban ez az utca Rezi Károly utca volt, majdnem ide cseréltünk lakást a közeli Bán Tibor (ma Kassai – a szerk.) utcából. Ha sikerült volna a csere, lehet, hogy tudnám – szabadkozik. – Vagy csak feledékeny lettem?

A rendelő felé tartó fiatal nő, Andrea azt mondja: ablakuk a Király utcára néz. 
– Most, hogy kérdezi, kíváncsivá tett – fűzi hozzá –, mert sajnos nem tudom. Igaz, a belvárosban járva sem firtatom, miért Király utca a Király utca. 

– Az utca névadójáról valóban nagyon keveset tudunk – mondja Nyers Erika könyvtáros. – A legpikánsabb dolog, hogy valóban személlyel, és nem méltósággal van dolgunk. Ezt valóban kevesen tudják. Király Antal a névadó, az utcanévtáblán pedig nemes egyszerűséggel „Király”-t írt a címfestő – avat be a részletekbe Újpest jól ismert könyvtárosa.

Erika többszörösen érintett, nem csupán könyv-és városszeretete okán. A Király utcán sétál a Király utcai munkahelyére, a könyvtárba. Ráadásként lakásának ablakából teljesen belátja az utcát. 

– 1985-ben költöztem ide, akkor még, aktuálpolitikai meggondolásból elnevezve, Rezi Károly utcaként ismerhettem meg. 1991-ben kapta vissza a Király utca nevet, ugyanis 1908-tól már nevezték így az utcát.

Király Antal személyével Újpest alapításának idejére térünk vissza. Úgy tudjuk, hogy a majd’ hatvanéves korában elhunyt Király Antal tanító és jegyző volt Újpesten, nem sokkal a település alapítását követően (1842–1853). Kortársa, sőt személyes ismerőse volt a település első bírójának, Lőwy Izsáknak.

A pusztán Király utcai elnevezés csapdát is rejt, nemegyszer előfordul, hogy külföldi turisták jönnek be a könyvtárba, azt gondolva, hogy a VI. kerületi Király utcában járnak. Érdekesség: nincs Király utca 1., 3., pedig erre a címre olykor hivatalos levelek is érkeznek. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Király utcai könyvtára az István útról érkezve az első kapualj, 5-ös számmal – utal Erika a jelenre. 

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: „Király utca (1991, előzőleg Rezi Károly utca, 1945, Király utca, 1908, Károlyi utca, 1882) István út 21.-től a Bárdos Attila utca 2.-ig. Király Antal (1818–1877) tanító és jegyző volt Újpesten 1842 és 1850 között.

B. K.