A tízéves évforduló margójára

  •  
  •  
  •  

Ma tíz éve, hogy az alacsony részvétel miatt eredménytelennek bizonyult az országos ügydöntő népszavazás a határon túli magyarok kedvezményes honosítását lehetővé tevő törvényről.

December 5-én lesz tíz éve, hogy az alacsony részvétel miatt eredménytelennek bizonyult az országos ügydöntő népszavazás a határon túli magyarok kedvezményes honosítását lehetővé tevő törvényről.

A köztársasági elnök annak eldöntésére írt ki országos ügydöntő népszavazást 2004-ben, hogy a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvényt megalkothassa az Országgyűlés.

A szavazás eredménytelen volt ugyan az alacsony részvétel miatt, de a határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapokra helyezéséről Újpesten nem mondtak le. Wintermantel Zsolt, Újpest későbbi polgármestere akkor a Fidesz-frakció vezetőjeként kezdeményezte, hogy mindaddig, amíg nem válik törvényi lehetőséggé a kettős állampolgárság a határon túl élők számára, ezen az évfordulón az újpesti plébániákon tartsanak értük szentmisét. Újpesten a plébániák a javaslat mellé álltak, és öt éven át más-más plébánián miséztek ezen a napon. Mégpedig azokkal a méhviaszból készült gyertyákkal, amelyeket a Fidesz-frakció tagjai a Felvidékről hoztak. A méhviasz jelképezte a méhecskék szorgalmát, az ügyszeretetet, a határon túliak támogatását és a közösség összetartását.

2010-ben az országgyűlési választások után felálló második Orbán-kormány parlamenti képviselői – közöttük Wintermantel Zsolt, dr. Hollósi Antal és Nagy István újpesti képviselők– elsöprő többsége megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt.

Azóta az újpesti városháza az eskütételi ünnepségek színhelye. A mai napig emlékezetes a 2012. március 15-én megtartott eskütétel például, amikor többek között egy 93 éves erdélyi asszony kapta vissza magyar állampolgárságát a városházán.