A Változás Napja

  •  
  •  
  •  

Közel 120 állatvédő, civil szervezet mintegy 8 ezer aktivistája, illetve szimpatizánsok, állatbarátok gyűltek össze február 20-án koradélután a Nyugati téren, majd vonultak át a Parlament elé, hogy petíciót nyújtsanak be a büntető törvénykönyv módosítása érdekében.

Idén januárban, Deteken történt az a szörnyű eset, amikor valaki agyonvert egy kiskutyát és az erről készült felvételt még meg is osztotta egy közösségi portálon. A felháborodás országos volt, korábban soha nem létező mértékű összefogás kezdődött az állatkínzás ellen, a törvények megerősítéséért. Január 19-én az Állatmentő Liga, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület kezdeményezésére egy országos állatvédelmi szövetség megalakításának megbeszélésére gyűltek össze a hazai állatvédelemben tevékenykedő bejegyzett civil szervezetek az újpesti városházán. 26 szervezet csatlakozott a szövetséghez. Olyan új típusú, etikai és szakmai szabályokat tartalmazó, hatékony és felelős állatvédelmi hálózat jött létre, mely Magyarországon korábban soha nem létezett. Akkor döntöttek arról is, hogy február 20-ára tüntetést szerveznek az állatvédelmi törvény szigorításáért. A szervezők által Kövér Lászlónak címzett törvényjavaslat a mostani két év börtönbüntetés helyett hárommal szankcionálná az állat elűzését, elhagyását, ha pedig az állattal különös kegyetlenséggel bánik valaki, tettét akár öt év letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatnák.

Horváth László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának tagja vette át az állatvédők petícióját, s arra tett ígéretet, hogy a parlament illetékes szakbizottsága szakértők bevonásával minél előbb megtárgyalja azt. Mint mondta, egy egészséges társadalomban nincs helye az állatkínzásnak, nincs helye a vandalizmusnak. Elengedhetetlen, hogy ne csak megfelelő törvények legyenek, de azok végre is legyenek hajtva.

P.J.

A demonstráción részt vett Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, aki maga is elkötelezett állatvédő.
– Egy társadalom erejét az mutatja meg, hogy hogyan viselkedik a védtelenekkel. Büszke vagyok rá, hogy Újpest az állatvédelem tekintetében is élen jár. 2013-ban az országban nálunk alakult meg elsőként az Állatvédelmi Járőrszolgálat, melynek példáján ma már több kerületben is működik hasonló szervezet. Beindítottuk és sikeresen működik a felelős kutyatartást szorgalmazó „Nem nagy dolog” kampány, tízezer négyzetméternyi kutyafuttatót építettünk meg. A mai nap életünk egy olyan pillanata, amelyik igazi változást hozhat az állatvédelemben, születhet egy olyan törvény, amely elrettentő erejű, s amely példás büntetést szab az elvetemült állatkínzókra. Szükség van erre, hogy minden ember megtanulja végre tisztelni azokat az élőlényeket, melyek leghűségesebb társai a mindennapokban. – nyilatkozta a témával kapcsolatban.

A szombati tüntetésen Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke, az Újpesti állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője, a tüntetés egyik szervezője így szólt a jelenlévőkhöz:
– Köszönöm, hogy eljöttetek, mert van egy kis adósságunk. Nem sok, csak úgy 33 ezer évnyi. Akkori ugyanis az a lelet, melyet régészek találtak, s amely azt bizonyítja, hogy akkortájt kezdődött a kutya háziasítása. Akkor sikerült az embernek maga mellé állítania a farkast, amely innentől fogva testőre, segítője, munkatársa, s olyan hű barátja lett, aki mindent megtesz gazdájáért. Eltelt 33 ezer év, de mi, emberek, még mindig nem viszonoztuk ezt az ember leghűségesebb négylábú társának. Nem védjük meg őt, hagyjuk, hogy elvetemült, beteg egyének bántsák, kínozzák, vagy akár meg is öljék. S tehetik ezt szinte büntetlenül. Követeljük, módosítsák az állatvédelmi törvényt úgy, hogy az állatkínzók mindenképpen börtönbüntetést kapjanak. Legyen ez a nap a változás napja! Börtönt az állatkínzóknak!

Együtt a tisztább Újpestért
A város vezetése számos intézkedéssel támogatja azokat a kutyabarátokat, akik tekintettel vannak az újpesti közösség minden tagjára. Három éve indult és egyre népszerűbb az Újpest Önkormányzata által életre hívott Nem Nagy Dolog! kampány. A kezdeményezés célja, hogy a felelős állattartásra és városunk tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet. A kutyapiszok összeszedése nem csak köztisztasági kérdés. Ahogy otthoni környezetünket rendben tartjuk, ugyanúgy kell felelősséget viselnünk közösségi területeink iránt is. A közterületeken hagyott szemét nem csak hogy szabálysértés, de ellentmond az együttélés legalapvetőbb szabályainak is.