A zöldfűszereket gyakrabban használhatjuk, ha mindig előttünk vannak, hiszen megvehetjük frissen, cserépbe ültetve. Kellemes illatuk eszünkbe juttatja, hogy ízesítsük vele az ételeket.
- az olaszos ételekhez rozmaring, bazsalikom, oregano
- görög ételekhez babérlevél, kapor, borsikafű, citromfű
- a magyaros ételekhez zöldpetrezselyem, zeller zöld, metélő hagyma
- a francia ételekhez kakukkfű, majoranna, tárkony adható.
Természetesen a zöld fűszerek és a többi fűszerek is egyéni ízléshez igazodva alkalmazhatók.
A zöld fűszereket nyersen is ehetjük a különféle salátákhoz, amik lehetnek natúr, olajos, balzsamecetes, vagy majonézes készítmények.
Különféle reggeliző krémeket is változatossá tehetjük, pl. a túrókrémet zöld- petrezselyemmel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel ízesíthetjük. A tojáskrémet majorannával, zeller zölddel, oreganoval, babérlevéllel, vagy zöldpetrezselyemmel készíthetjük. A sajtkrémhez adhatunk rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát, vagy zöldpetrezselymet.
Amennyiben főtt ételhez alkalmazzuk, akkor az étel jellege határozza meg, hogy mikor tesszük bele.
Például: petrezselymes burgonyához kevés olajban pirítjuk, és erre tesszük a főtt burgonyát. Zöldborsó főzeléknél, miután besűrítettük, és majdnem kész, akkor tesszük bele a zöldpetrezselymet. A káposztás ételekbe belefőzzük a tárkonyt, a lestyánt és a babérlevelet. A párolt rizsre akkor tesszük a petrezselymet, amikor már majdnem kész. A zöldség alapú levesekbe alkalmazhatjuk úgy is, hogy a zöldpetrezselymet, zeller zöldet, metélő hagymát együtt pároljuk a zöldségekkel, és még a kész leves tetejére is szórhatunk belőle. Ugyanígy készíthetjük a paradicsomlevest is.
Próbáljunk ki új zöldfűszer ízeket, új kombinációkban!
Lettner Annamária dietetikus