Aki képes önmagába nézni, képes önmagából adni

  •  
  •  
  •  

“A karácsony szerintem egy pillanatról szól, egy pillanatról, amikor megáll az élet és hirtelen csak én vagyok. Magamba nézek és kinyitom a lelkemet.”

Hogyan készül a karácsonyi ünnepre a Wintermantel-család?

A mi családunkban a karácsony egy hosszú ünnepségsorozat méltó koronája. Úgy alakult, hogy a szűk családunk háromnegyede, azaz négyünkből hárman novemberben ünnepeljük a születésnapunkat. Így már november elejétől elkezdődnek a családi és baráti összejövetelek, bulik, ünnepségek. A lakás az ünnepi pillanatokhoz igazodva ölti fel különböző ruháit. Először lufikkal, lampionokkal várja az ünneplő gyerekeket, majd piros-fehér mikulásöltözetbe bújik. Végül a karácsony ragyogása árasztja el. Ami mindhárom ünnepet végigköveti, az a gyerekekkel való közös készülődés. Együtt készítjük a díszítést, közösen sütjük a sütiket. A gyerekek életét ezek az ünnepek foglalják keretbe, ebből nőnek ki későbbi családjuk hagyományai, ezért is olyan fontosak.

Hogyan telik a Szenteste?

Szentestén férjem szüleinél érkezik meg a Jézuska, közös énekléssel és csillagszórófénnyel. Ilyenkor édesanyám és dédikénk is csatlakozik hozzánk. Bizony, olyan szerencsések vagyunk, hogy dédnagymamánk is köztünk ünnepel. Másik dédikénk néhány éve már nincs közöttünk, az ő emlékét a szeretetünk hozza vissza az ilyen családi eseményeken. Azokban az években pedig, amikor férjem külföldön élő húga és családja is velünk ünnepel nagy nyüzsgés, igazi nagycsaládos hangulat alakul a karácsonyfa alatt. Ezt követően jövünk haza, ahol a feldíszített fa és ajándékok várnak minket a fa alatt. Amíg a karácsonyi vacsora az asztalra kerül, a fiúk, és idén már a kicsi lánykánk is, együtt játszanak a legújabb játékokkal.


Mi kerül a karácsonyi asztalra?

Minden évben más. Persze vannak elengedhetetlen kellékek, mint édesanyám krumpli salátája, de a magam részéről kísérletező típus vagyok. Az évek során volt hagyományos rántott halas vacsoránk, sütöttem gesztenyével, almával töltött pulykát, idén pedig narancsos kacsasült szerepel a menüben.


A gyerekek hogyan várják a karácsonyt?

Karácsony előtt minden évben levelet írunk Jézuskának arról, mit szeretnénk a fa alá. Korábban én segítettem a levélírásban, de idén nagyfiam már egyedül írta a levelet, amit a Szélre bíztunk, hogy kézbesítse. Olyan szerencsénk volt, hogy válaszlevelet is kaptunk, melyben a szeretetről és a karácsony mondanivalójáról olvashattunk. Minden évben beszélgetünk arról, hogy vannak olyan családok, ahol karácsonykor sem kerülhet az asztalra finom étel és a karácsonyfa alatt sem találnak a gyerekek gyönyörű ajándékokat.
A gyerekek ösztönösen önzetlenek és átérzik mások bánatát. Mi nem teszünk mást, mint teret engedünk ezeknek az érzéseknek. Fontos, hogy megmutassuk nekik az élet szomorúbb oldalát is, így jobban értik majd a világot. Úgy tesszük ezt, hogy a család biztonságot jelentő oltalmában vannak, így nem sérülnek, mégis többé válhatnak majd ez által.

Mi a karácsony lényege?

A karácsony szerintem egy pillanatról szól, egy pillanatról, amikor megáll az élet és hirtelen csak én vagyok. Magamba nézek és kinyitom a lelkemet. Aki képes önmagába nézni, az képes önmagából adni.
Áldott karácsonyt!