Akik legjobban ismerik Újpest múltját

  •  
  •  
  •  

Kilenc újpesti általános iskola csapata mérhette össze tudását az Újpesti Helytörténeti Alapítvány november 27-én megrendezett helytörténeti vetélkedőjén, ahol a diákok ismét bizonyították felkészültségüket. A nyertesek az ajándék könyvjutalom és uszodai belépő mellett megnyerték a következő vetélkedő rendezésének jogát is.

Két esztendeje a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium volt a házigazdája az újpesti általános iskolák helytörténeti vetélkedőjének, ahol akkor a Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola csapata hozta el a pálmát. A győzelemnek köszönhetően idén ők rendezhették meg a megmérettetést.

A szerdai rendezvény nyitányaként a Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola igazgatója, Orbán Ildikó üdvözölte a versenyzőket, a zsűri tagjait és Wintermantel Zsolt polgármestert, aki köszöntötte az egybegyűlteket.
-    Egy városban nagyon sok minden fontos. Fontos a jelen, de nem tudjuk elhelyezni magunkat, hogyha nem tárjuk fel, nem ismerjük meg és nem emlékezünk meg a múltunkról. Hogy tudjuk honnan és hová tartunk – hangsúlyozta a polgármester, aki úgy fogalmazott: egy leendő polgármester egyik legfontosabb célja talán az kell legyen, hogy munkáját úgy végezze, hogy ha ötven vagy száz év múlva egy helytörténeti vetélkedőn felmerül a nevéhez kapcsolódó időszak, akkor egy fejlődő, virágzó korszak jusson majd az utódok eszébe.

Ezt követően Iványi János a Helytörténeti Alapítvány elnöke koszorúzta meg  a névadó, Halassy Olivér emléktábláját. A zsűri ezúttal is helytörténetben jártas szakemberekből állt: elnöke Iványi János, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke volt, tagjai pedig Mátésné Pataki Ágnes,  a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Újpesti Tankerületének igazgatója, dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, valamint Szöllősy Marianne, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.
Az első feladat egy prezentáció előadása volt Halassy Olivér életéről, sport eredményeiről. A legérdekesebb megoldást ezen a délutánon a  Babits Mihály Gimnázium csapata produkálta, akik külön elismerő oklevelet is kaptak kiváló munkájukért. A verseny ezután a tornateremben folytatódott, ahol elsőként régi képeslapokat vetítettek ki a diákoknak, akiknek el kellett dönteniük, közülük melyek készültek az Árpád úton.

Ezt Újpest történetét érintő villámkérdések követték, majd betűhálóból kellett újpesti épületek neveit összeszedni megadott idő alatt, amelyeknek helyét ezután vaktérképen kellett megtalálniuk és bejelölniük. Híres újpestiekhez kapcsolódó villámkérdések következtek ezután. Idő hiányában az utolsó tervezett feladatra, a titkosírás megfejtésére már nem kerülhetett sor, de a lelkes diákcsapatok többsége elkérte a feladatot, hogy később megoldhassák.

A vetélkedőt a zsűri összesített értékelése alapján az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte meg. Második helyen a Babits Mihály Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium végzett. Őket a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium követte, a negyedik helyezést pedig megosztva a Benkő István Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Lázár Ervin Általános Iskola diákjai kapták meg. A nyertes csapatok tanulói és felkészítői könyvjutalomban részesültek, kivéve az első helyezett csapatot, akik  10 alkalmas bérletet nyertek a Halassy Olivér Városi Uszodába.

G.R.