Akiknek adni fontosabb

  •  
  •  
  •  

Újpestért díjakat és Újpest Önkormányzata elismerő oklevelet vehettek át a városháza dísztermében Újpest azon kiválóságai, akik életpályájukkal, tetteikkel öregbítik a város hírnevét, és akik mindig azt nézik, ők mit adhatnak a (szűkebb) hazának.

Rangos esemény

– Idén is folytatjuk azt a szép hagyományt, hogy ilyenkor, nyár végén díjat, kitüntetést adományoz az önkormányzat azoknak, akik kimagaslóan sokat tesznek Újpestért, a közösségért, öregbítik városunk hírnevét – kezdte gondolatait Wintermantel Zsolt. A polgármester rögtön hozzátette, Újpest mindig is ontotta magából a kiválóságokat, legyen szó bármely területről. Minden évben több tucatnyi a jelentkező, azonban a titulus rangját megőrzendő ezentúl kétévente adományoz díszpolgári címeket a városvezetés. Az elismeréseket – az előbbiek miatt a díszpolgári címek nélkül – idén is a Városnapok keretén belül adták át, az ünnepségen Újpest országgyűlési képviselője, dr. Hollósi Antal is részt vett..

– Azok, akiket ezeken a nyár végi alkalmakon ünnepelünk, éppen azzal érdemelték ki a közösség tiszteletét és elismerését, hogy mindig azt keresték, mit adhatnak ők tágabb és szűkebb értelemben vett hazájuknak – emelte ki a díjak átadása előtt a polgármester.

Újpestért díjasok

Újpestért díjat kapott Dunai Antal olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, sportvezető, aki a sportsajtóban Dunai II. néven szerepelt. Pályafutását 1953-ban kezdte, majd 1964-ben az Újpesti Dózsa csatára lett. Hamar bekerült a kezdőcsapatba, első magyar bajnokságát 1969-ben nyerte meg az Újpesti Dózsával, ami 1975-ig sorozatban még hétszer sikerült neki. Háromszor nyerte meg a Magyar Népköztársaság Kupáját, 1978-ban az Újpesti Dózsa edzője lett. 1995 és ’96 között az UTE labdarúgó-szakosztályának igazgatója volt. Edzői pályafutásának legnagyobb sikere, amikor a válogatottal kijutott az 1996-os atlantai olimpiára. Dunai Antal a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült.

Az újpesti születésű Földes László, Hobo, Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész és a Hobo Blues Band együttes alapító tagja, énekese. Dalszövegek, filmszerepek, első novellája és számos dalszöveg fordítása után 1974-től a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat szervezője és instruktora lett komolyzenei kluboknál. 1978-ban alapította meg a Hobo Blues Bandet. Ezt követően sorra jelentek meg könyvei, lemezei és albumai. Színházi szerepei és önálló estjei, fellépései és koncertjei számtalan alkalommal tárultak a közönség elé. 2010-ben Fonogram-életműdíjat kapott.

Szintén Újpestért Díjjal értékelték Urbán Kornél tanárt, az Újpesti Városvédő Egyesület Alapító tagját. Urbán Kornél 1963-tól 2012-ig, 49 éven át tanított az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolában, a technikusképzés több tantervének és a Híradástechnikai alapozó ismeretek című tankönyvnek a szerzője, valamint az Újpest lexikon internetes változatának főszerkesztő-helyettese. Aktív résztvevője a városrész életének, az Újpesti Közművelődési Kör tagja. A magyar tudomány napja színvonalas újpesti ünnepségeinek életre hívója és szervezője, nevéhez fűződik az iskolatörténeti múzeum létrehozása és berendezése. 1970-ben a gépipar kiváló dolgozója, 1983-ban pedig kiváló tanár lett, három alkalommal kapott Honvédelmi Érdemérmet: 1970-ben, ’78-ban és ’83-ban.

Elismerő oklevelet kaptak

Újpest Önkormányzata Elismerő Okleveleit vehetett át idén elsőként Horváth Józsefné. A középiskola elvégzése után 18 évesen került a IV. és XV. kerületi Ingatlankezelő Vállalathoz (IKV), később az IKV jogutódjaként létrejövő Újpesti Vagyonkezelőnél dolgozott. Életének eddigi egyetlen munkahelyén negyvenéves munkaviszonya alatt kiemelkedő és sokrétű tevékenységével a lakosságot szolgálta.

A szintén elismerő okelvéllel díjazott Kisgergely Zoltán, a Harangvirág cukrászda tulajdonosa.
A Kisgergely név immár márkanév lett, hiszen e nevet 30 éve a fagylaltkészítés élvonalában jegyzik Magyarországon. Garantált minőségben, 130 ízben kínált kézműves fagylaltja nemcsak az újpesti és miskolci üzleteiben ismert, hanem viszonteladó partnerek körében is. Tizenhárom éve vásárolta meg a Harangvirág cukrászdát, és ezzel a jól csengő névvel nyolcvan évre visszatekintő presszós, cukrászdai hagyományokat éltet. 

Kóródiné Novák Judit, a Bródy Imre Gimnázium pedagógusa, aki az intézményben 1998-tól igazgatóhelyettes. Az évek során felvállalta a környezettudatos magatartásra nevelés úttörő tevékenységét. Igazgatóhelyettesként folyamatosan szervezte azokat az operatív feladatokat, amelyeket a pályaválasztás rótt rá. Számos pedagógiai és szaktárgyi előadás szervezésével és gondolkodásformáló előadásaival szerzett elévülhetetlen érdemeket a kerületi pedagógusok körében. Az évek során az újpesti pedagógusnemzedék szemléletformálásának, a pályakezdő és aktív pedagóguskollégák szakmai továbbképzésének jeles alakjává vált. 

A cukrász Orosz Sándorné (Ica néni) férjével együtt harminc éve nyitotta meg üzletét, a korábbi Kornidesz cukrászda helyén, a Templom utcai kisbolt ma is szinte teljes egészében őrzi annak hangulatát. Ica néni a hosszú évtizedeken át tartó tevékenysége során számos újpesti tanintézmény, civil közösség és egészségügyi szervezet rendezvényének önzetlen segítője volt. Az ismeretségi körében lévő vagy tudomására jutó idős, otthonukat elhagyni nem tudó betegek sorsát figyelemmel kíséri, kisebb-nagyobb ajándékcsomagokkal kedveskedve látogatja őket. Rendszeresen segíti az óvodákat, iskolákat, nyugdíjasotthonokat.

Folyamatosan új és újabb süteményeket „találnak ki”, választékuk összeállításánál gondolnak a cukorbetegekre, laktózérzékenyekre is. A cukrászdában megtalálható a legendás Újpest-szelet is, amelynek árából az önkormányzat jótékonysági szervezetét, az Újpesti Cseritit támogatják. 

A következő díjazott Pallós István cipész. Precíz munkájának köszönhető, hogy ügyfelei hosszú évek óta – nemcsak Újpestről, külföldről is(!) visszajárnak hozzá. A rangidős cipész tősgyökeres újpesti, itt született, és a Baross utcai üzletéhez közel nőtt fel. 1969-ben tette le a mestervizsgát, és röviddel ezután megnyitotta műhelyét, ahol ma is szorgalmasan dolgozik. 

Végül, de nem utolsó sorban szintén az Önkormányzat Elismerő Oklevelét vehette át Papp Béla nyugállományú köztisztviselő, aki 1988 augusztusában került az Újpesti Polgármesteri Hivatalba. Munkáját az akkori Ügyfélszolgálati Iroda dolgozójaként kezdte, ahol kimagasló empátiával foglalkozott az ügyfelekkel. A közel huszonöt év közszolgálati munkaviszony során megbízható munkájára, segítőkészségére kollégái is számíthattak. Nyugállományba vonulását követően 2003 szeptemberében visszatért a hivatalba. Jelenlegi munkaköre az anyakönyvi irattári munkák ellátása. Feladatait mindig lelkesedéssel, odaadással, precízen, az ügyfeleknek és munkatársainak teljes megelégedésére végezte.

Az elismerések átadása után Kassai Endre, az Emberi Erőforrás Főosztályvezetője Újpest Borát mutatta be és méltatta, a kereskedelmi forgalomban nem kapható nedűről kapcsolódó írásunkban olvashatnak

Az átadóünnepséget szintén újpesti művészek, a Vörösváry-testvérek nyitányként és zárásként hallható hegedű- és zongorajátéka tette teljessé.

M. Orbán András