Áldozatsegítés Újpesten

  •  
  •  
  •  

Uniós támogatással áldozatsegítő hálózat jön létre a városban, amelyen az önkormányzat és az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület az Áldozatsegítő hálózat fejlesztése Újpesten című projektnyitó rendezvényén esett szó.

Az Újpesti Polgár Centrumban június 20-án megtartott nyitórendezvényen az újpesti rendőrkapitányság beszámolója mellett egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás eredményeivel világítottak rá arra, hogy a város mely szempontból tekinthető biztonságosnak, és az is kiderült, hogy a megkérdezettek szerint Újpest az egész fővároshoz képest egyértelműen biztonságosabb.

Csak együtt lehetséges
Az eseményt Wintermantel Zsolt nyitotta meg, aki az árvízi védekezéssel párhuzamot állítva hangsúlyozta, ahogyan a védművek erősítésének esetében, úgy az áldozatsegítésnél is igaz, hogy „a közösség ereje a minden”. A polgármester hozzátette: ez a pályázat ugyanezt az egységet szolgálja. Egyben köszönetet mondott a résztvevőknek, köztük általános és középiskoláknak, amelyek közül több intézmény vezetője is megjelent ezen a délelőttön. (Az újpesti iskolák „egészét” Mátésné Pataki Ágnes, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. Tankerületének igazgatója képviselte.) Köszöntője után Wintermantel Zsolt a megvalósításhoz szükséges műszaki cikkeket adott át Hafner Sándornak, a projektben részt vevő Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnökének.

Újpest számokban és szubjektíven
A nyitókonferencia folytatásaként dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya a helyi rendőrség tavalyi munkájáról adott rövid áttekintést, hangsúlyozva, hogy a város rendőrei több kiemelt ügyet (amelyeket az Újpesti Naplóban és az Ujpest.hu oldalon is ismertettünk) derítettek fel, és eredményességi mutatóik tekintetében Budapest legjobbjainak, illetve dobogósainak bizonyultak. A korábban lapunk által is ismertetett adatok közül az autófeltörések számának radikális csökkenésére hívta fel a figyelmet, de azt is hozzátette, némileg emelkedett a lopások száma. (Ebbe valamennyi típus, köztük a trükkös tolvajlás is beletartozik.)

Részletes, irányítószámokra lebontott statisztikát osztott meg hallgatóságával dr. Szabó Andrea szociológus-politológus. A napokban készített reprezentatív felmérés (amelynek eredményeiről következő lapszámunkban olvashatnak részletesen) ezer fő megkérdezésén alapul, átfogóan vizsgálja az újpestiek szűkebb pátriájukkal, illetve Budapesttel kapcsolatos megfigyeléseit, és arra is kitért, hogy a megkérdezettek voltak-e elszenvedői valamilyen bűncselekménynek, és ezen belül mekkora hányadot képviselnek az erőszakos cselekmények. A válaszadók egyébként összességében Újpestet biztonságosabbnak látják Budapestnél.

A program és a cél
Az ismertető után Cserna Sándor közbiztonsági referens elmondta: az áldozatsegítő hálózat létrejöttével több mint ezerötszáz főnek nyílik lehetősége igénybe venni valamilyen segítséget. Száz szakember bevonását tervezik, és a mentálhigiénés tanácsadást, mediációt is magában foglaló projektet több mint 78 millió forintból valósítják meg. A célcsoportot elsősorban a 10–18 éves diákok, illetve a bűncselekmények áldozatai képezik. Rendőrök, polgárőrök, iskolák, pedagógusok működnek együtt abban, hogy az érintettek minél hatékonyabban dolgozzák fel megélt sérelmeiket, és ugyanekkora szerepet kap a megelőzés, hogy lehetőleg minél kevesebben váljanak áldozattá, és ezzel együtt Újpest még biztonságosabb város lehessen.

Kép és szöveg: M. Orbán András