Áldozatsegítő hálózat

  •  
  •  
  •  

Noha egy júniusban végzett telefonos felmérés megkérdezettjei biztonságosabbnak érzik Újpestet a teljes Budapestnél, a közvélemény-kutatás eredményei jó kiinduló alapként szolgálnak az önkormányzat és az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület részvételével zajló, Áldozatsegítő hálózat fejlesztése Újpesten című uniós projekt megvalósításához.

A június 6. és 12. között az önkormányzat megbízásából végzett felmérés eredményeit a projekt nyitórendezvényén dr. Szabó Andrea szociológus ismertette az Újpesti Polgár Centrumban június 20-án. Az ezernégy fő megkérdezésén alapuló reprezentatív vizsgálódás egyes eredményei igazolják az újpesti rendőrkapitányság statisztikáit is, amelyekről múlt heti és korábbi lapszámainkban olvashatnak részletesen. E szerint Újpesten szerencsére nem a kifejezetten erőszakos bűncselekmények, sokkal inkább a lopás (ebbe például a trükkös lopás és az autóeltulajdonítás is beletartozik) fordul elő gyakrabban. Irányítószám szerinti bontásban az 1045-ös számú tűnik a legbiztonságosabbnak.

Dr. Szabó Andrea hangsúlyozta, gyakran nem az objektív biztonságérzetnek, sokkal inkább a helyzetek megélésének van jelentősége. A megkérdezettek több mint kétharmada ritkán vagy soha nem aggódik betörés miatt, és ami a budapesti átlagnál egyértelműen jobb, hogy a megkérdezettek hetven százaléka nem fél kimenni sötétedés után az utcára. (Mint ismeretes, a rendőrségi statisztika szerint Újpest a bűnügyi középmezőnyben van, és sok tekintetben biztonságosabb más kerületeknél.)

Újabb, „Újpestet igazoló” jó hír, hogy amíg sokan úgy gondolják, Budapesten növekszik a bűnesetek száma, szűkebb pátriájukkal kapcsolatban már feleennyien érzik ugyanezt.
Ami a megelőzést illeti, sokan tartják fontosnak a megfelelő közvilágítást, az újpestiek pedig a teljes Budapesthez viszonyítva lényegesen jobban fogadják a térfigyelő kamerák jelenlétét. Ugyancsak javítja a biztonságérzetet, ha éjszaka is találkozni lehet rendőrrel.

A szociológus hangsúlyozta, hogy a bűnözők nem kedvelik az olyan tiszta és gondozott környezetet, ahol a rend nem csupán az összképben, hanem az egyenruhások rendszeres jelenlétében is megmutatkozik. Utóbbiakat a megkérdezettek kilencvenöt százaléka kihívná, ha zseblopásnak lennének szemtanúi, azonban az azonosításra és a későbbi tanúskodásra már kevesebben hajlandók.

Az uniós projekt egyébként a megélt kellemetlenségek feldolgozását, az áldozattá válás elkerülését és ezzel együtt az egyéni felelősség erősítését egyaránt célozza.

M. Orbán András