Árpád úti életkép az Istvántelki út torkolata felől

  •  
  •  
  •  

Az eredeti, Árpád úti életképet ábrázoló felvétel az 1970-es évek első felében, az Istvántelki út torkolata felől készült. Az eltelt évek a közlekedésében és az épületekben jelentős változásokat hoztak.

Ma is áll a síkvidéki Újpest egyik legmagasabb pontján, az Árpád út és a Deák utca találkozásánál a korai vas- és vasbeton-építészetünk egyik legszebb alkotása, a víztorony, amelyet 1912 júliusában adtak át rendeltetésének. A víztorony Újpest egyik jelképévé vált. Építészeti terveit Dümmerling Ödön, szerkezeti terveit dr. Mihailich Győző egyetemi tanár készítette. Teljes magassága 54 méter. A víztorony 2003 tavaszáig látta el feladatát, ma már ipari műemlék. Bejárata fölött Újpest címerének egyik legszebb ábrázolása látható, oldalfalán tábla hirdeti a partizánok emlékét, akik 1944 decemberében megakadályozták a víztorony felrobbantását.

Az archív kép jobb oldalán az akkoriban még teljesen bejárható Deák utcába pillanthatunk. A jobb oldali házsor látványa már csak emlék, az 1980-as évek első felében tűnt el. Helyén ma zöldterület található, amely a tízemeletes panelházakkal határos.

Az Árpád út kockakövei az 1993-1994-es felújításkor tűntek el. A közvilágítást is magán hordozó felsővezeték tartóoszlopait ekkor cserélték ki csőoszlopokra. 1950-től 1974-ig a 10-es villamos végállomása a víztorony mellett volt (a másik a Megyeri csárdánál). Az 1974-ben átadott felüljárón, 1985. május 31-i megszüntetéséig a 10-es villamos Rákospalotára is “átjárt”. (Létezett csúcsidőben közlekedő betétjárata 10A jelzéssel a cérnagyár és Palota között, ez többször megszűnt, majd újraindult, attól függően, mikor hogyan szervezték át épp a villamosforgalmat.)

Az új fotón csak a víztorony körül vannak fák, míg régen jutott belőlük az Árpád út mindkét oldalára, nem is akármekkora lombkoronával.

B. K.


A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály.