Átlátnak a szitán: a budapestiek a kormányt okolják a fővárosi pénzhiányért

  •  
  •  
  •  

A budapestiek túlnyomó többsége – 78 százaléka – meglehetősen szkeptikus annak megítélésében, hogy milyen lesz a fővárosi önkormányzat pénzügyi helyzete a járvány után – derül ki a Publicus Intézet Népszava megrendelésére készített március végi felméréséből.

A borúlátó hozzáállás pártszimpátiától független, bár a Fidesz szavazóinak “csak” 57 százaléka pesszimista, az ellenzéki szimpatizánsok 95 százaléka szerint

Budapest bevételei a pandémia elmúltával is jóval alacsonyabbak lesznek a korábbinál, hiszen rengeteg cég tönkremegy, így sokkal kevesebb iparűzési adót fognak befizetni, ami a főváros elsődleges bevételi forrása.

A legkilátástalanabbnak a 29 év alatti, illetve a 8 általánost végzettek látják a helyzetet.

A főváros pénzügyi helyzetének rendezését elsöprő többséggel a kormányzati segítségben látja az ellenzék (70-90 százalék), de azt is jónak tartanák, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a válság alatt is jól teljesítő cégektől több adót szedhessen be az önkormányzat.

A Fidesz szavazók 14 százaléka elfogadhatónak tartaná, ha a kieső bevételek miatt a közszolgáltatások színvonala (közlekedés, köztisztaság) csökkenne. Rajtuk kívül azonban ezt senki sem tartja jó ötletnek.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A BKV-dolgozók bérkövetelésével és sztrájkjogával kapcsolatban a válaszadók 52 százaléka inkább arra hajlik (30 százalék igen, 22 százalék inkább igen), hogy a közlekedési vállalat alkalmazottai a járvány alatt is tiltakozhassanak munkabeszüntetéssel a jobb bérezés reményében.

A válaszadók 61 százaléka szerint a főváros azért nem tud béremelést adni a BKV-dolgozóknak, mert a kormány a járványhelyzetre hivatkozva durván megvágta az önkormányzatok bevételeit. Bár a megkérdezettek harmada azt is megemlíti, hogy az önkormányzati cégek, különösképpen a BKV, borzasztóan pazarlóan működik.

A kormányzati megvonásra vonatkozó megállapítással főként az ellenzéki szavazók értenek egyet, míg a pazarló működésre vonatkozó észrevételt inkább a kormánypárti szavazók érzik jogosnak. De még az ő esetükben is csak 39 százalék látja ebben a probléma gyökerét.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Egy esetleges BKV-sztrájk az MSZP-szimpatizánsokat sodorná a legkilátástalanabb helyzetbe: 80 százalékuk mondta azt, hogy befolyásolná az életüket, míg a negyedük szerint el is lehetetlenítené a közlekedésüket. A momentumosoknak se jönne jól a leállás, de 68 százalékból 57 megoldaná valahogy.

A legkevésbé a kormánypártiakat zavarná, a válaszadók alig fele mondta azt, hogy nehézségeket okozna a sztrájk. A jobbikosoknak pedig alig 3 százaléka vélte úgy, hogy nem tudnának eljutni egyik helyről a másikra.

A megkérdezettek csaknem fele jogosnak tartja a tömegközlekedésben dolgozók 6 százalékos béremelési, illetve a munkahelyek megtartására vonatkozó követelést.

, , , , , , , , ,