A tavasz a természetben új életet hordoz magával. Az új élet leglátványosabb formája a magok csírázása.
Minden növény esszenciája a mag, és minden mag esszenciája a csíra. A magokból fejlődő csírák nagyon értékesek, bennük van az egész növény tápanyag-esszenciája. A csírából fejlődik ki a sziklevél és a gyökér. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, valamint élő enzimeket. Könnyen emészthető rostokat, fehérjéket és szénhidrátokat vehetünk magunkhoz, ha ezeket fogyasztjuk.
Érdemes otthon is csíráztatni tavasszal. Úgy válogassuk a magokat, hogy hasonló csíráztatási idejűek legyenek. Általában 3-7 nap a csíráztatási idő. Egyszerre két-háromfélét is tehetünk az edénybe, például 3-5 nap csíráztatási idejűeket. Először lemossuk a magokat, fél óráig vízben áztatjuk, majd leöntjük a vizet, és a csíráztató edénybe tesszük, szájával lefordítva a mosogatórácsra. A legjobb csíráztató 2-3 literes, hatszögletű műanyag edény, amelynek kivágott, csavaros teteje van, műanyag háló betéttel. A csírát nem szabad vízben tartani, csak nedvesen!
Mindig este kezdjük el a csíráztatást, hiszen a természetben is a sötétben kezdi a mag az életet. Másnap reggeltől naponta négy-öt alkalommal jól átmossuk, a sok fehérjetartalmú anyagcseretermékek leoldódnak, és lecsurgatjuk a felesleges vizet.
Átforgatjuk az edény belső falán a csírákat. Akkor jó, ha 1-2 cm a zöld csíra.
FELHASZNÁLÁSA: Saláták, köretek, levesek, főzelékek, húsételek tetejére tehetjük tálalás előtt. Ne főzzük, mert az enzimek 40 fok felett elbomlanak! Díszíthetünk vele hidegtálakat, szendvicseket. Készíthetünk reggel energiaturmixot gyümölcs vagy zöldség és víz hozzáadásával. Táplálkozási szokásaink átalakításával lehet ez a tízórai, uzsonna vagy a gyerekeknek tanulás közben vagy tévénézésnél egészséges nassolás.
LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus
Tavaszi zöld receptek
Házi pesto
1 csokor medvehagyma,
1 csokor kapor
1 csokor zöldpetrezselyem
1 csomag újhagyma zöldje
1 csokor bazsalikom
2 dl extra szűz olívaolaj
1 dl tökmagolaj
kevés só, bors, őrölt gyömbér,
Összeturmixoljuk a zöld hozzávalókat, elkeverjük az olajban, és megfűszerezzük.
Üvegekbe töltjük, hűtőben tároljuk.
Felhasználhatjuk ételek ízesítésére, pirítós kenyérre, szendvicskrémekhez.
Medvehagymás saláta
1 csokor medvehagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
2 szál újhagyma
½ liter tejföl
1 evőkanál ecetes torma
1 doboz sajtkrém
1 kávés kanál búzakorpa
1 kávéskanál búzacsíra
1 kávéskanál lenmagpehely
kevés só, fehér bors, kurkuma
A hagymát és petrezselymet felaprítjuk. A tejfölt, tormát, sajtkrémet összekeverjük, beletesszük a rostokat és a fűszereket. Végül beleforgatjuk a zöld hozzávalókat.
Felhasználhatjuk hidegtálakhoz, rántott hal, hús, zöldségek mellé. Reggeli és hideg vacsorák kísérője lehet.
Töltött karalábélevél
1 db karalábé a levéllel együtt
1 db sárgarépa
3 szál újhagyma
5 levél medvehagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál árpapehely
1 kávéskanál búzakorpa
1 kávéskanál zabkorpa
1 kávéskanál édesnemes paprika
kevés só, bors, őrölt kömény
A pelyheket sós vízben áztatjuk, amíg megpuhulnak. Lereszeljük a megtisztított karalábét és sárgarépát. Az olajon megpirítjuk az aprított hagymákat a reszelt zöldségekkel. Beletesszük a rostokat, fűszereket, és kevés vízzel félig puhára pároljuk. Végül a lecsurgatott pelyheket is belekeverjük, készre főzzük. A karalábéleveleket levágjuk, és egy percig főzzük sós vízben. A szárát félretesszük. A leveleket leszűrjük, deszkára terítjük, a töltelékkel megtöltjük egyenként, és felcsavarjuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk, és közepes meleg sütőben, 2 -3 kanál vízzel kb. fél óráig sütjük.
Rizst, burgonyát, mártást adhatunk mellé.
Zöld mártás
1 csokor medvehagyma,
1 csokor zöldpetrezselyem,
1 csokor újhagymaszár
1 csokor medvehagyma
1 db karalábé szára
2 csomag retek szára és levele
kis darab friss gyömbér
2 pohár kefir
2 dl tej
1 evőkanál margarin
1 evőkanál zabpehelyliszt
1 kávéskanál búzakorpa
1 kávéskanál búzacsíra
1 kávéskanál zabkorpa
1 kávéskanál lenmagpehely
kevés só, 1 evőkanál mustár
A zöld hozzávalókat a gyömbérrel sós vízben megfőzzük. Beletesszük a rostokat, és behabarjuk a kefir, tej, liszt keverékével, végül a margarint is hozzáadjuk. Az egészet leturmixoljuk. Bármilyen sült húsételhez, töltött zöldséghez, tészta-, rizs-, burgonyakörethez adhatjuk.
Jó étvágyat!