Véget ért a nyár, ezzel együtt a pirosgyümölcsök és dinnye szezonja is. A sütőtök és a szilva évszakának beköszöntével mi is átállunk a vitamindús, energiát adó ételekre, amelyek segítenek megőrizni vitalitásunkat és egészségünket a nyirkosabb időben is.
Őszi libacomb almával, zsályával és sütőtökkel
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
só
őrölt fekete bors
1 ek. vaj
6-7 db friss zsályalevél
3 db alma
2 db sárgarépa
500 g sütőtök
1 dl félszáraz vörösbor
Elkészítés:
A libát megtisztítjuk, a csontnál kissé bevágjuk, hogy jól átsüljön, majd sózzuk és borsozzuk. 10 percig hagyjuk állni. A sütőtököt meghámozzuk, a répát megpucoljuk, az alma házát kiszedjük, majd mindet felkockázzuk. A sütőtököt külön tálba tesszük. Az almát és a répát egy nagy tálban összeforgatjuk. Egy serpenyőbe vajat teszünk. Ezen sütjük elő a libacombokat úgy, hogy előbb a bőrével lefelé fordítjuk, hogy kisüljön a zsírja. Pár perc alatt kérget sütünk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőben maradt fűszeres, olvasztott vajat felöntjük a borral. Magas hőfokon hevítjük, hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket és felére besűrítjük. Beleöntjük a sütőtököt és sóval átforgatjuk. Rövid ideig főzzük, majd hozzáadjuk a répát és az almát is. Ezzel már csak pár percig főzzük, majd az egészet egy hőálló tálba vagy tepsibe öntjük, és elterítjük. Ráhelyezzük az elősütött libacombokat, és előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
Helmeczi Benjamin