Az új kenyér és a megújulás ünnepe

  •  
  •  
  •  

A pékek több kenyérrel, a Szent István nevét viselő plébániatemplomok pedig búcsúval készültek az államalapítás ünnepére. Az ország kenyerét Sepsiszentgyörgyön sütötték és Szolnokon szelik majd fel. Újpesten is neveztek el templomot az államalapító királyról, aki egyben a kertvárosi rész védőszentje.

– Augusztus 20-a nem csupán az államalapítás ünnepe, de egyben hitünk megalapozottságát is jelenti – magyarázta Horváth Zoltán, az Egek Királynéja főplébánia templom plébánosa. Kiemelte, államalapító királyunk élete és tevékenysége örökölt példakép, a hozzá kapcsolódó ünnep pedig ezer év folytonosságát szimbolizálja. – Szent István király tisztelete, kultusza régi hagyomány. Ezen a napon az államalapítóról elnevezett templomokban búcsút tartanak, emléket állítva a kereszténységet felvevő uralkodónak – tette hozzá a plébános.

Újpestnek egy olyan temploma van, amelyik a király nevét viseli. Pályi László, az Újpest-kertvárosi Szent István Plébánia plébánosa szerint, bár augusztus 20-án elsősorban az államalapítást ünnepeljük, Szent István király alakja azért is fontos számukra, mert a kertvárosi rész az ő oltalma alatt áll. Az atya elmesélte: a templomi búcsú keretében kisebb vendégséget tartottak a plébánia kertjében. Az összejövetel azonban délután kettőkor véget ért, hiszen a nap további része már nem a helyi, hanem az országos állami és egyházi megemlékezések, köztük a Szent Jobb körmenet ideje.

A pékek úgyszintén készültek a jeles napra. Tóth Péter, az újpesti piacon is jelen lévő Lipóti Pékség tulajdonosa az ujpest.hu kérdésére válaszolva kiemelte, augusztus 20-a a kenyér ünnepe, amire a szokásosnál több kenyérrel készültek. – Bár újabb fajta kenyeret nem sütöttünk a jeles napra, van egy specialitásunk, a három kilogrammos, kovásszal készült kenyér, amit szintén meg lehetett vásárolni – mondta. – Az ország kenyere Sepsiszentgyörgyön készül és Szolnokon fogják felszeletelni – tette hozzá.

M. Orbán András