Az újpesti szülőotthon

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával

A szülőotthon épülete 1928-ban készült el. Létrejöttének azonban évekre visszamenőleg voltak előzményei. Öt elhivatott ember kezdeményezésére 1914. július 14-én a városházán tartott közgyűlésen alakult meg az Újpesti Szülőház Egyesület. 1917-ben a Váci út 9. szám alatt, az egyesület elnökének, Schreiber Gyulának saját tulajdonú házában megkezdte működését az első szülőotthon, amely nemsokára megkapta a nyilvánossági jogot. 1926-ban már 638 szülő nőt látott el, és 434 nőbeteget kezelt. Az épület befogadóképessége így hamar elégtelen lett.
Az Újpesti Szülőház Egyesület és Újpest város szerződése (1926) nyomán a Vasút utcai ( Ma Görgey Artúr utca 87. szám alatti) telken Böhm Henrik és Hegedűs Ármin, a kor jeles műépítészeinek tervei alapján felépült a villaszerű struktúrájú újpesti szülőotthon. (A közös tervezőirodában alkotó építészek többek között az újpesti városházával lettek ismertek Újpesten.) A kivitelezés – mint számos újpesti épület esetében – ismét a helyi iparosok összehangolt munkáját dicsérte. A szülőotthont 1928 júliusában adták át, a létrejöttéért tett városi erőfeszítésekre a homlokzatán álló Újpest-címer is utal. A feljegyzésekből többek között ismert például, hogy az intézmény a háború után 18 ággyal igen hamar újrakezdte a tevékenységét, s már 1945-ben 1380 szülést vezettek le. Az első penicillinkúrát Újpesten, a szülőotthonban alkalmazták.
A szülőotthont 2007-ben bezárták, az épület állaga tovább romlott. A ház azonban a mai napig őrzi eredeti megjelenését, sőt megújult. Újpest Önkormányzata 2010-ben, az előző ciklus végén kapta meg az épületet a fővárostól, azzal a megkötéssel, hogy az értékesítéséből befolyó összeget az SZTK felújítására fordítsa. Ennek eredményeként újult meg többek között a képalkotó diagnosztika vagy a beléptető rendszer. Az épület egy részét megvásároló számítástechnikai cég a napokban végzett a közel 400 millió forintos felújítással. A ház a régi fényében tündököl.

B.K.

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténészek. Forrás: Újpest 1907–2007, Boga Bálint írása. Archív fotó: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény, Várai Mihály.