Babits-napok, avagy eseménydömping a gimnáziumban

  •  
  •  
  •  

Hagyomány, hogy a négy és nyolcosztályos képzést egyaránt nyújtó Babits Mihály Gimnáziumban a névadó költő születésének évfordulója környékén megrendezik a Babits-napokat. A központi eseményekre november 26-án, pénteken került sor. Az előadók a diákok nyelvén szóltak a fajsúlyosabb kérdésekről. Zacher Gábor toxikológus és Réz András esztéta előadása, és a Kávészünet együttes rendhagyó irodalomórája igazi élményt jelentett a gyerekeknek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Wintermantel Zsolt polgármester is.

Jövőre ünnepli 25 éves fennállását a Babits Mihály Gimnázium. Háromosztálynyi gyerekkel indult meg a tanítás, ma már közel hatszázan járnak az iskolába. Nem múlt el tanév, hogy ne rendezték volna meg a Babits-napokat, bár az elnevezés később vált hivatalossá. Az Újpesten is oktató Babits Mihály 1883. november 26-án született Szekszárdon. Nem véletlen tehát, hogy a rendezvényt mindig e nap közelében tartják.

Közel két héten át egymást érték az események. November 17-én, az általános iskolások tanulmányi versenyen vehettek részt. Mint tudjuk, Babits 1941. augusztus 4-én hunyt el, s a feleségével, Tanner Ilonával (Török Sophie) a Kerepesi temetőben nyugszik. A sírt november 23-án megkoszorúzták a diákok és a tanárok képviselői. Elhangzott előadás a költőről, és egy verset is elszavalt az egyik diák. Rá két napra nagyszabású vers és prózamondó versenyt tartottak a IV. és a XV. kerületi középiskolások számára. November 25-én Bányai Alfonz rajztanár nyitotta meg Szunyoghy Viktória kiállítását. A festőművész az iskola tanulója volt, itt érettségizett.

És elérkezett november 26-a, amikor is egymást érték a rendezvények, a diákok alig tudtak válogatni a műsorok között. Tehették, lévén, a Babits-nap záróakkordja régóta tanítás nélküli nap. Reggel nyolckor egyszerűen nyitották meg a Babits-napot; a diákok minden teatralitást mellőzve, hangosbemondón keresztül köszöntötték a jelen lévőket. Aztán elkezdődött a pörgés. A kisebb gyerekek jelentkezhettek a matematika, a meseíró, a mesemondó, és a drámajátszó versenyre. A kézműves foglalkozáson megtanulhatták a szövés-fonás fogásait is. Olasz Etelka mesemondó előadása, a mesék, s az énekek tetszettek a diákoknak, ők maguk is dalolásztak.

A nagyok programja a tornateremben kezdődött, ahol a diákok modern táncokat adtak elő. Később volt szusi készítés, és francia nyelvi játék. A könyvtárban Zacher Gábor, az ismert toxikológus Droghelyzet van címmel tartott élményszáma menő előadást. Az orvos úgy beszélt a drogokról, az alkoholról, hogy a középiskolások egyetlen percig sem unatkoztak. Diaképek váltották egymást, időnként a fiatalok által is ismert zeneszámok szóltak. Olyan ismeretanyaggal lettek gazdagabbak a hallgatók, amelyekről valószínűleg korábban nem hallottak. Megtudhatták, hogy mintegy 400 növényből nyerhető drog, s azt, hogy a zseniális festők, írók művei árulkodóak. Ki gondolta volna, hogy a mesékben is felfedezhetjük a drogokat. Akadnak olyan békafajok, amelyek testét olyan nedv fedi, amely hallucinációt okoz. Az őslakók megnyalogatják a békakirályt és máris bódulatba esnek. A másik módszer szerint lekaparják róluk az anyagot, összegyűjtik, megszárítják azt. A port maguk is fogyasztják, de gyümölcsöző üzlet is lehet belőle, mert az odaérkező turisták aranyáron megveszik. A szexuális hallucinációt okozó szert otthon beveszik, és a toxikológus szavaival élve: megpróbálják a békamesét eljátszani. Zacher Gábor végezetül azt ajánlotta a fiataloknak: merjék felvállalni azt az értékrendet, hogy nem használnak drogot és nem isznak alkoholt. Vagy legalább azt az esélyt adják meg maguknak, hogy mielőtt cselekszenek, megállnak egy pillanatig és elgondolkodnak azon: vajon megéri-e?

Ugyanebben az időpontban zajlott az aulában a Csillag születik televíziós vetélkedőn feltűnt Kávészünet együttes rendhagyó irodalomórája. A formáció neve egyet jelent a megzenésített versekkel. Céljuk, hogy a zenéjük segítségével közelebb vigyék a költészetet a mai fiatalokhoz. Nos, ez sikerült is nekik. Elhangzottak többek között Villon, Arany János, József Attila és Csóri Sándor versei. És mintegy oldásként Németh Ferenc és Popovics György elénekelte a Pocakos lány című slágerüket. Tombolt a közönség.


A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Wintermantel Zsolt polgármester is.

– Jövőre ünnepli az iskola fennállásnak huszonötödik évfordulóját, s mára a Babits-napok komoly hagyománnyá váltak – mondta a polgármester. – Nagyon fontos, hogy tovább éljenek a hagyományok a kisközösségek életében is. Mindenhol elmondom, hogy Újpest büszke város, büszke múltjára, jelenére. Érdemes tenni érte. Biztos vagyok abban, hogy az ilyen kis közösségekben, méltóképpen folytatják a hagyományt. Jó szórakozást, nagyon jó továbbtanulást, és sikereket kívánok az iskola tanulóinak, a tanároknak és az igazgató úrnak.

Wintermantel Zsolt szavai után Réz András lépett a mikrofonhoz. Az esztéta Ki vagyok én? címmel boncolgatta az elsőre egyszerűnek tűnő kérdést. Az önazonosságkeresés azonban bonyolult dolog. Réz kultúrtörténeti visszatekintéséből kiderült, hogyan alakultak át szokásaink, hétköznapjaink, kultúránk. Például a fiataloknál a klasszikus költők helyét a dalírók vették át. Gondoljunk csak John Lennon vagy Jim Morrison műveire. Olykor ezek a szövegek elképesztően mélyek, és sokat megmutatnak a világból. Nem könnyű eligazodni ebben a korban, sokan összekeverik a valóságot a vizuális valósággal. Meg akarnak felelni a képzelt világ elvárásainak. Az előadás olyan esszé volt, amelyen mindenkinek érdemes elgondolkodnia.Délben Lévai Péter akadémikus mesélt az óriásgyorsító első évéről. Arról, miként hibásodott meg a szerkezet, mit értek el eddig, és hogy milyen távlakat nyit a gyorsító a tudományban.

Délután bárki, bármilyen művészeti ágban bemutathatta tudását. A fellépő diákok különféle műfajokban léptek fel, nem egyszer igen szórakoztató számokat adtak elő.

Este, a program zárásaként az intézmény dolgozói titkos szavazással megválasztottak az idei kitüntetetteket. A Babits-díjat stílszerűen egy Babits-leszármazott, Babits István adta át Kazinczyné Darnai Erzsébet tanárnőnek. A nem pedagógusok közül a Babits Gimnáziumért elismerést vehette át Szőke Mihályné tanügy-igazgatási előadó.

Dr. Kövesdi István igazgató elégedett a programok fogadtatásával, a lebonyolítással. Jövőre jön a huszonötödik, jubileumi Babits-nap. Lehet készülni.

– Ádám Tamás