Bekopogott saját koponyáján

  •  
  •  
  •  

Illusztris helyen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották, április 25-én este, Bertalan Tivadar, újpesti képzőművész–látványtervező–író életmű albumának bemutatóját, és kiállítását. Ekkor derült ki az is, hogy a művész Budapest Díszpolgára lett.

Az estébe nyúló rendezvény kezdetére megtelt a terem érdeklődőkkel, ismerősökkel, barátokkal. Ismert politikusok, művészek köszöntötték a főszereplőt, és természetesen sok újpesti polgár is tiszteletét tette a neves eseményen.

Elmer István író-szerkesztő vállalta magára a moderátor szerepét, aki idézetekkel színesítette a műsort. Szakolczay Lajos író, irodalom- és művészettörténész Bertalan arcai címmel tartott előadást. A tudós ítész elmondta: az újpesti művész nagy utat járt be, és mindvégig az alázat jellemezte őt. Legfeljebb azért állt meg időnként néhány pillanatra, hogy bekopogjon saját koponyáján. Állandóan kereste az újat, ami szakadatlanul vitte, viszi előre.

Kubik Anna Kossuth-díjas, és Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színművész Bertalan Tivadar szatirikus prózájából olvasott fel „gyöngyszemeket”. Az egyedi, fanyar humor hallatán gyakran hallatszott kacagás.

Feledy Balázs író azt a tévhitet cáfolta, mely szerint a képzőművészek nem elég okosak az íráshoz. Ez nem így van, sokan több műfajban alkottak maradandót, köztük Bertalan Tivadar is. Feledy szerint, érdekes módon, Tivadar látomásos festészete szorongásokkal teli, míg a díszletei romantikusak, érzelem gazdagok, az írásait pedig átszövi a bölcs irónia.
Miután Győrffy Gergely hegedűművész eljátszotta az ünnepelthez írt szerzeményét, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki ezúttal hírnökként érkezett. A honatya bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés Wintermantel Zsolt és Nagy István javaslatára Bertalan Tivadart Budapest Díszpolgárává választotta. Vagyis az újpesti díszpolgárság után jött egy újabb elismerés. Ugyancsak díszpolgár lett az itt fellépő Kubik Anna színművész. A hivatalos átadó ünnepségre később kerül sor. A honatya mindkettőjüknek gratulált, percekig tapsolt a közönség.

Bertalan Tivadar meghatottan köszönte meg a barátoknak, a családnak, az újpestieknek, a könyvkiadóknak a sok segítséget, szeretetet, amit a pályája során kapott. Az életmű album sem jöhetett volna létre, ha nem támogatja Újpest Önkormányzata.

Végezetül részleteket vetítettek Bertalan Tivadar, egyik francia filmjéből, majd megnyílt az a kiállítás, amely keresztmetszetet ad festészetéből. A tárlat május 5-ig látható.

Kép és szöveg: Ádám Tamás