Bene Ferenc nevét vették fel

  •  
  •  
  •  

A Munkásotthon utcai suli az olimpiai bajnok, újpesti labdarúgó, Bene Ferenc nevét vette fel. 2012 szeptember elsejétől hivatalosan is a zseniális futballista, a nyolcszoros magyar bajnok, ötszörös gólkirály nevét viseli majd az intézmény.

 A szombati ünnepségre számos újpesti közéleti személyiség volt hivatalos. A polgármesteren kívül részt vett a névadón Somos András, Szunyoghy András, Göröcs János, Várhidi Pál és természetesen a felejthetelen sportember fia, ifjabb Bene Ferenc is.
A megjelenteket Miskolczi Erzsébet az iskola igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Wintermantel Zsoltnak.


 
„Bene egy csel, Bene két csel, Bene három csel, Bene gól!” – ezekkel a szavakkal kezdte a beszédét Újpest első embere, aki az 1966-os labdarúgó világbajnokság idején még nem élt, de természetesen – ahogy mondta – nincs olyan futballrajongó, aki ne tudná, hogy az Újpest csatárának góljával, már a harmadik percben vezetést szerzett a magyar válogatott, a verhetetlennek hitt brazilok ellen.
Wintermantel Zsolt így folytatta: Bene Ferenc már életében legendává vált. Neve két fogalommal forrt össze, a góllal és Újpesttel. Vagyis a sikerrel és a hűséggel. Bene Ferenc a siker és hűség megtestesítője volt. Úgy gondolom, ma egy újpesti iskolának ennél jobb nevet nem is adhatnánk. …….. Kívánom a Bene Ferenc Általános Iskola minden mostani és leendő diákjának, hogy tanulja meg Bene Ferenctől a két legfontosabb dolgot. Tanuljon meg gólokat lőni, vagyis elérni a céljait, sikeressé válni. És tanuljon meg hűséges, elkötelezett lenni, legyen mindenkor hűséges Újpesthez, és az újpestiek közösségéhez – zárta beszédét a polgármester.

Somos András, Újpest díszpolgára emlékezett a nagy labdarúgóra, majd Ifjú Bene Ferenc lépett a mikrofonhoz és köszönte meg Újpestnek, az önkormányzatnak és az iskolának, hogy megteremtették a lehetőséget, hogy édesapja nevét vehesse fel az iskola. Mint mondta, ezzel halhatatlanná vált Bene Ferenc.

A folytatásban Wintermantel Zsolt és Szunyoghy András leleplezte Szabó Sándor szobrászművész Bene Ferencről készített domborművét, amely díszhelyre kerül majd az iskolában.
Az ünnepséget a tanulók és a tanárok műsora zárta.

(gergely)