Berki Krisztián nem sietteti a gyógyulást

  •  
  •  
  •  

Vállműtéte után az olimpiai bajnok Berki Krisztián már vizes gyógytornára és úszni is jár, és itthonról szurkolt a franciaországi Európa-bajnokságon szerepelt magyar válogatottnak.

 Hazánk legnépszerűbb sportolójának, Berki Krisztiánnak a sorsát sokan kísérik nagy figyelemmel. A sportot kedvelők nagy tábora az elmúlt időben fokozott izgalommal várta a híreket az olimpiai bajnokról, ugyanis az UTE tornásza műtőasztalra került. Krisztián, bár szerette volna elodázni a beavatkozást, az edzéseit is átalakította, de sérült válla nem bírta már a megterhelést, a műtét elkerülhetetlenné vált.
– A visszatérő fájdalmak miatt a korrekciós műtét valójában már tavaly, a győzelmet hozó világbajnokságom előtt esedékes volt, de Kovács Istvánnal, az edzőmmel úgy határoztunk, hogy a tréningeim kisebb átalakításával megpróbáljuk az operációt elkerülni, vagy a lehető legkésőbbre halasztani – mondta a lólengés királya, a hatszoros Eb-aranyérmes és háromszoros világbajnok Berki. – Amikor dr. Halasi Tamás, a válogatott orvosa, valamint dr. Hidas Péter és dr. Pavlik Attila vállspecialisták egybehangzó véleménye az volt, hogy a késlekedés csak ronthat a helyzetemen, azonnal eldöntöttem, jöjjön a szike.
– Az operáció miatt ki kellett hagynod az egyik kedvenc versenyedet, az Európa-bajnokságot. Nem szaporíthattad tovább a kontinensviadalokon megszerzett hat aranyérmedet.

– Sajnálom, hogy az Európa-bajnokságon nem szerepelhettem, mert a Rió felé vezető úton szükségem lett volna egy erőt adó újabb sikerre.

– Egyre többször felbukkansz a tornacsarnokban. Elkezdted az edzéseket?

– Az orvosok is azt mondták, hogy szépen javul a vállam. Egyelőre a rehabilitációra helyezem a hangsúlyt, de azért figyeltem az Eb-re is. 2002 óta valamennyi kontinensbajnokságon ott voltam, s furcsa, hogy most itthon maradtam. Kimondottan örülök viszont, hogy Hidvégi Vid a döntőbe került, és ott az ötödik helyezést érte el.  

Berki Krisztián a gyógytornán kívül egy speciális terápiával is gyógyul, oxigénterápiára jár.

– A kezelés lényege, hogy egy olyan kabinba kell beülnöm, amely a technikának köszönhetően tíz méteres mélységet szimulál, miközben teljesen tiszta, úgynevezett orvosi oxigént lélegezhetek be. A terápiának köszönhetően, ezt magam is érzékelem, sokkal gyorsabban regenerálódik a műtött vállam, a seb is alig látszik már. Ha minden jól megy, akkor a kitűzött időpontban, májusban már a komolyabb edzéseket is elkezdhetem.
Siettetni nem szeretném a kezdést, de azért iparkodnom kell, hiszen az októberi világbajnokságtól alig több mint fél év választ el.

– A világbajnokság különösen nagy kihívás lesz, hiszen a vébé olimpiakvóta-szerző verseny.  

– Ráadásul ez lesz az egyetlen esélyem arra, hogy Rio de Janeiróban megvédhessem londoni aranyérmemet. De, ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma, engem nem bénít, inkább doppingol az, hogy ez az egyetlen és utolsó esélyem a riói indulásra. Hiába vagyok világbajnok, meg címvédő, a mi sportágunkban kegyetlen szabályok vannak, amelyeket mindenkinek be kell tartani.

– A sportban egyetlen nap kihagyás is nagy előnyt jelenthet az ellenfeleknek. Te pedig több hónapos fórt adsz a riválisaidnak. Tedd a szívedre a kezed, belefér ez?

– Ha, mint olyan, természetesen nem létezik a sportban! De most mégis azt kell mondanom, ha azt a hétpontos gyakorlatomat, amivel megnyertem az előző világbajnokságot, ismét hiba nélkül be tudom mutatni Glasgow-ban, nem érhet meglepetés, biztosan a dobogón végzek. Azért nem mondom, hogy nyerek, mert az csak hab lenne a tortán. A kvótához elég a „csak” dobogós helyezés.

(gergely)