Bontják a Nádasdy Kálmán utcai sportpályát

  •  
  •  
  •  

Egy Nádasdy utcai lakóház névtelenséget kérő lakóközössége írta alá azt a levelet, amely az utcában lévő játszótér siralmas állapotára hívta fel a figyelmet. Az alábbi, szerkesztett levélrészlet a közelmúltat idézi, a fényképek már a megváltozott állapotot tárják elénk. Reméljük, közmegelégedésre.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}

Káposztásmegyeren a Nádasdy Kálmán utca 21-35. szám alatt található 216 lakásos társasház nevében az ugyanezen a helyen (Nádasdy Kálmán utca 21-35. által közrezárt területen) elhelyezkedő játszótér ügyében fordulunk az önkormányzat vezetéséhez.

A szóban forgó területen már kezdetektől játszótér volt, sajnos az utóbbi időben már igen leromlott állapotban. Az újpesti önkormányzat jó szándékkal 2008 őszén felújította a játszóteret a gyermekek számára. A házban és a környéken lakó gyermekes szülők nagyon örültek, hogy gyermekeik szép, jó minőségű játékokon, kulturált, tiszta, bekerített és védett környezetben játszhatnak. A többi lakó is jó néven vette, hogy rendezettebb, szebb lesz a környezetük.

Sajnos legnagyobb megdöbbenésünkre a dolog a visszájára sült el.

A téren volt egy betonterület, melyet a gyerekek korábban biciklizésre, labdázásra, szabad játékra használtak. Ezt a területet a felújításkor fémráccsal körülvéve focipályává alakították át. Rögtön kiderült, hogy a rács annyira berezonált, olyan csörgő hangot adott, ahányszor a labda csak hozzáért, hogy még zárt ablakok mellett is elviselhetetlen lármát okozott, sőt a más irányba néző lakásokban is de még a közeli erdőben is lehet hallani. Mivel a fiatalok mandinerből fociztak, vagyis folyamatosan a rácsnak rugdosták a labdát, ez a zajhatás folyamatos volt. A rácsot a lakók többszöri megkérésre végül leszerelték.

A szóban forgó terület minden oldalról magas falakkal (3 oldalról összefüggően 10 emeletes házunkkal szemből pedig egy 4 emeletes házzal) szorosan körbezárt tér. Így hangcsapdaként minden hangot többszörösen felerősít. A játszótér körül elhelyezkedő két társasházból kb. 200 lakást érint a probléma, ebből 40 lakás különösen terhelt, mert csak erre néznek az ablaki.

Ezzel együtt a lakók hozzá vannak szokva a játszótér létével járó alapzajhoz, gyerekzsivajhoz. De ahhoz, ami jelenleg itt tapasztalható, nem lehet hozzászokni, és feltehetően az önkormányzatnak sem ez volt a célja a felújításkor.

A kosárlabda és focipályának szánt terület most egy rugalmas hálóval van elkerítve. Mérete nagyon kicsi, valódi futballozásra alkalmatlan. Kosarazás céljára pedig a beton miatt alkalmatlan, tönkre teszi az ízületeket. A fiatalok és felnőttek általában egyik végéből a másikba „bombázzák” a labdát, hogy visszhangzik a környék.

Az idő nagy részében gyermekek helyett felnőtt fiatalok veszik birtokba a játszóteret. A pályából dühöngő lett, mely mágnesként vonzza ide a deviáns elemeket is. Ott dohányoznak, szeszes italt fogyasztanak, trágár beszéddel, minősíthetetlen káromkodással, sokszor artikulátlan ordibálással zavarják a körben lakók nyugalmát és a véletlen a játszótérre tévedt kisgyermekeket és szüleiket. Még az itt lakó szülők is, ha tehetik, messze elkerülik gyermekeikkel a játszóteret.

A kiabálás, a káromkodások, a labdapattogás még zárt ablakok mellett is zavaróak, nyitott ablaknál pedig elviselhetetlenné válnak. Lehetetlenné teszik az itt lakók pihenését, a gyermekeket tanulását, alvását.

A játékokat a fiatalok messze nem rendeltetésszerűen használják. Felmásznak a hálóra, a kerítésekre. A focipályán olyan erővel rugdalják a labdát, hogy ha eltalálja a kaput vagy a kerítést, a hálótartó oszlopokat, zeng bele az egész környék.

A tevékenységüknek tárgyi következményei is vannak: a játszóteret állandóan vastagon elborítja a szemét, tele sörösüvegekkel, sörös dobozokkal, cigarettás dobozokkal, csikkekkel, szotyola-héjjal. Rongálások láthatók több helyen. Leszakadt háló, kiálló drótok teszik balesetveszélyessé a játékot.

Az italozást, zajongást, randalírozást sokszor késő éjszakáig folytatják. Egymást váltják a társaságok. Sőt „területfoglalási viták” is megfigyelhetők. A játszótér játékait, kerítéseit rongálják. Szándékosan rugdossák labdával a körben parkoló autókat, melynek fényezése károsodik, behorpadnak, egy autónak már a szélvédője is betört.

A  fiatalok esténként és rosszidő esetén illetéktelenül birtokukba veszik a lépcsőházakat is, ott folytatják az italozást, dohányzást, hangoskodást, szemetelést és firkálást. Amióta a játszóteret felújították, az érintett lépcsőházakban sokszorosan megszaporodtak a graffitik és rongálások.

Több lakó is megpróbált beszélni velük, illetve a graffitik letisztításával, a szemét összeszedésével mind a lépcsőházakban, mind a játszótéren igyekeztek visszaállítani a rendet. Sőt a társasház még a lépcsőházakat is kifestette. De a helyzet csak tovább rosszabbodott. A szép szóra sok esetben trágár visszabeszélés, fenyegetés volt a válasz. A firkálások, rongálások tovább folytatódtak.

Ezen ügyekben többször szükség volt rendőri intézkedésre is. Ami  jelenleg itt folyik a lakók kárára, azt a gyermekvédelmi szakemberek unalombűnözésnek nevezik.

A fent leírtakat tanukkal, rendőri jegyzőkönyvekkel és hiteles fényképekkel is igazolni tudjuk.

Kérésünk

Kérjük az Önkormányzatot, hogy segítsen nekünk a jelenlegi elviselhetetlen helyzet megoldásában, ennek érdekében:

          Számoltassák fel a focipályának szánt, de dühöngővé vált hálóval körülvett beton területet. Bontassák le a körülvevő hálót és a robosztus kapukat.

          Helyét használják ki a játszótér folytatásaként: Fedjék le gumitéglával a betonrészt és telepítsenek több hintát és mászókát. Ha ez nem megoldható, akkor akár kerítés beljebb helyezésével alakítsanak ki plusz parkolókat a betonterületen. (még az is jobb a jelenlegi állapotnál)

          A bejáratoknál függesszék ki a játszótér használatának szabályait, mint ahogy az más játszótereken is megfigyelhető. Miszerint a játszóteret csak reggel 8 és este 8 óra között szabad használni. A játékokra csak 12 éves korig szabad felmászni, felülni, valamint a játszótéren dohányozni és szeszes italt fogyasztani tilos.

          A játszótér kapui este 8 é reggel 8 óra között legyenek kulcsra zárva.

          Lehetőség szerint biztosítsanak egy személyt a területre, aki őrzi és tisztán, rendben tartja azt. Ha ez nem oldható meg, akkor biztosítsák a társasházaknak a jogot és lehetőséget, hogy a kapukat zárja és a területet tisztán, rendben tartsa. Az emiatt felmerülő többletköltség felét (takarítói és őrzési díj, szemétszállítás stb.) térítsék meg a társasháznak.

          Biztosítsák a játszótér karbantartását. A társasház részéről, illetve a fentiek szerint megbízott személy által bejelentett, a játékokban és a játszótérhez tartozó tárgyakban keletkező károk, sérülések kijavítása a bejelentést követő 15 napon történjen meg.

Mivel célunk nem a sportolási lehetőség felszámolása, hanem a megnevezett terület erre való alkalmatlansága miatti problémák megoldása, ezért javasoljuk, hogy azt egy erre alkalmasabb

          nagyobb, tehát focizásra, kosarazásra és nem dühöngésre való,

          házakkal nem szorosan körbevett, így a lakókat nem irritáló

területen biztosítsák. Például a bőröndös utcai játszótérnél lévő, de attól elszeparált focipálya rendbetételével, vagy akár új, a fenti feltételeknek megfelelő pályák létesítésével. Erre Káposztásmegyer nagy zöld területekben bővelkedő kialakítása sok lehetőséget nyújt.

Látjuk azt, hogy az Önkormányzatot a felújításkor jó cél vezette, ezért bízunk Ön és segítői megértésében és együttműködésében, hogy a jelenlegi tarthatatlan helyzetet megszüntethessük, és újra megférjen egymás mellett a gyermekek játékigénye, a fiatalok sportolási lehetősége és a lakók nyugalma.