Civil kezdeményezés, neves támogatókkal

  •  
  •  
  •  

Augusztus 28-án, vasárnap 10 órakor emléktáblát avatnak a IV.-XV. kerületi Bíróság épületének homlokzatán. A dombormű, amelyet dr. Plósz Sándor jogász, igazságügy miniszter, Újpest díszpolgára emlékére az Újpesti Közművelődési Kör emel, Újpest Önkormányzata, továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Ügyvédi Kamara és magánszemélyek összefogásával valósul meg. Alkotója: Mihály Gábor szobrászművész. Dr. Kőrös Andrással, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivőjével, tanácsvezető bíróval, s egyben Újpest díszpolgárával az előkészületekről beszélgettünk.

– Az Újpestért díjas Újpesti Közművelődési Körnek a városrész történelmi személyiségeit felsorakoztató, tizenegyedik alkotása lesz az idei. Első alkalom azonban, hogy többen Önök mellé álltak a megvalósításban.

– Nagy örömmel tölt el, hogy két éves kihagyás után folytatni tudjuk civil szervezetünk nemes feladatát. A jelenben élők feladata, hogy példaként állítsa a következő nemzedékek számára is a nagyszerű művész, tudós, politikus, avagy iparos elődöket. Az elhatározás megvalósításához azonban anyagiak is szükségesek, amit civil szervezetünk tagsága önerőből, pusztán a tagdíjakból, a farsangi bál bevételéből már nem tud összegyűjteni. Elhatározásunkat felkarolta Újpest Önkormányzata. Nem a tiszteletkör okán mondom: a Közművelődési Kör vendégeként tavasszal nálunk járó Wintermantel Zsolt polgármester azonnal segítségünkre sietett, amikor megosztottuk vele gondunkat. Hasonló módon támogatott bennünket az ELTE, továbbá a Magyar Ügyvédi Kamara, illetve több, névtelenséget kérő magánszemély is. Nélkülük nem lehetne beszélni sem az emléktábláról. A megmintázás Mihály Gábor szobrászművész érdeme, aki Pállya Celesztin és Semsey Aladár újpesti portréi után a harmadik alkotását tárja a nagyközönség elé.

 – Miért Dr. Plósz Sándorra esett a választásuk?

– Plósz Sándor 1846-ban született és 1925-ig élt, 1899-től igazságügy miniszter volt több kormányban. Nagyon nagy szerepe volt az újpesti járásbíróság megszervezésében, ezért a nagyközség képviselőtestülete az Újpest díszpolgára címet adományozta számára. A járásbíróság 1900-1909-ig az újpesti Városháza épületében kapott helyett, biztosítva, hogy az újpestieknek ne kelljen peres ügyeikben Vácra utazniuk. Plósz Sándor ugyan nem volt olyan ismert igazságügy miniszter, mint például nagynevű elődje, Deák Ferenc, de a modern, XIX. századi polgári eljárási, valamint büntetőeljárási jog megteremtőjének, nagy kodifikációs alkotások szellemi atyjának tekintik a jogtudósok. 1908-ban megépült a bíróság épülete. Plósz Sándor korának elvárása nyomán volt ügyvéd, bíró, egyetemi tanár, akadémikus. Nevét márványtábla őrzi az Újpesti Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola falán, az újpesti akadémikusok emléktábláján. A bíróság épületén a városnapokon elhelyezendő emléktábla a megszépülő, újra műemléki szépségében pompázó épületre, a helyi bíróság több mint száz éves múltjára és jelenére egyaránt emlékeztet. Az avatásra Újpest polgármesterét és a Fővárosi Bíróság elnökét kértük fel, Plósz Sándor munkásságát, az emlékbeszédet mondó Dr. Mezey Barna jogtörténész professzor, az ELTE rektora idézi majd fel.

b.k.