Csak a jövő számít

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Vízilabda Utánpótlás Egyesület azért jött létre 2008 decemberében, hogy – egyedülálló módon – kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozzon. Azóta számtalan korosztályos bajnoki címet szerzett, de a mennyiségi teljesítménye is példa nélküli: jelenleg közel háromszáz fiatal sportol itt.

A budapesti Pálvölgyi-barlang bányaudvarában tartotta – ökörsütéssel egybekötött – évadzáró bankettjét az UVSE, melynek díszvendége volt dr. Kemény Dénes, a szövetség elnöke. A meghívottak között volt Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok, a fiatal példaképek közül pedig Bisztritsányi Dávid junior-világbajnok, magyar bajnok és Salamon Ferenc junior-világbajnok, felnőtt-válogatott.

A rendezvény után Benczúr Mártonnal, az UVSE szakmai elnökhelyettesével beszélgettünk.

– Miért is jött létre az UVSE? Hiszen az UTE-ben, mint anyaegyesületben is ki lehetett volna alakítani az utánpótlás-bázist.
– Az volt a terv, hogy a létező legjobb szakmai, emberi, pedagógiai feltételeket tudjuk biztosítani, de ehhez szükség volt arra, hogy leváljunk. Mostanában talán éppen a gyerekek a megmondhatói annak, hogy milyen sikeresen működik az UVSE. Hálásak vagyunk Kiss Józsefnek, hogy annak idején megtette a kezdeti lépéseket.

– Jelenleg háromszáz fiatal sportol a klubban, ami kiemelkedően magas szám. Hogy sikerült elérni?
– Néha kapunk kritikát emiatt, de mi is tudjuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy van háromszáz válogatott szintű pólósunk. Ennek ellenére azt mondom, a gyerekeknek meghatározó élmény, hogy ilyen körülmények között tudnak edzeni, mérkőzéseket játszani. Igazi közösségben tölthetik el a legkritikusabb éveiket. Mi nem küldünk el senkit. Ha valaki nem olyan tehetséges, mint Varga Dániel, akkor is marasztaljuk, hiszen a magyar vízilabdának szüksége van nézőkre, szponzorokra, szimpatizánsokra, és ezekből a gyerekekből bármelyik lehet, s akkor már nem dolgoztunk hiába.

– Lehet, hogy nem is válogatott vízilabdázókat akarnak nevelni, hanem nagyszerű embereket?
– Egyetértek. A kettő azonban nem nagyon választható szét. Ha valaki kiváló sportoló, akkor nem valószínű, hogy emberileg gondok lehetnek vele.

Az UVSE eredményei a 2012/2013-a szezonban:
• Leány gyermek országos bajnoki cím,
• Budapest gyermek 2000-es bajnoki cím,
• Kőnigh György gyermek 2001-es bajnoki cím,
• Budapest serdülő bajnoki cím,
• Férfi OB II osztályú országos bajnoki cím,
• Fiú serdülő országos bajnoki cím.

– Létezik a KSI SE, ahol kifejezetten a jövőnek dolgoznak. Miért kellett másik? Vagy ha megfordítom: nem kellene még tíz ilyen?
– Kiváló a viszony a két klub között, van is átjárás akár a játékosok, akár az edzők tekintetében, de ne feledjük, hogy kétmillió ember él Budapesten, tehát van annak létjogosultsága, hogy több egyesület neveljen tehetséges fiatalokat. A felnőtt bajnokságokban látszik, hogy a vidéki bázisok fejlődnek, bajnokságokat nyernek más sportágakban is. Az utánpótlásban ez nem tartható. Matematikailag is védhetetlen, hogy ne a fővárosban éljen a legtöbb talentum. Ennek a két klubnak – még egymás szomszédságában is – van tere, hiszen folyamatosan tanulunk egymástól. Ebben a szezonban a KSI feljutott az OB I-be, ami minket arra sarkall, hogy jövőre nekünk is legyen olyan erős csapatunk, amelyik erre esélyes lehet. Az egészséges rivalizálás jót tesz a pólónak, hiszen az elmúlt néhány év válogatott játékosait ez a két egyesület nevelte.

– Hat arany és négy ezüst az idei mérleg a korosztályos bajnokságokban. Nem túl magas a mérce?
– A mi filozófiánk az, hogy szeretnénk minden mérkőzést megnyerni, de ha valamelyik csapatunk lemarad a dobogóról, az sem tragédia. Az utánpótlásban az eredményeket a helyükön kell kezelni. Látjuk a bajnokcsapataink hibáit is. Nem elsődleges célunk az arany, inkább válogatott sportolókat szeretnénk nevelni. Mindig az a cél, hogy a nálunk jobbakat legyőzzük, de nincs dráma, ha a negyedik helyen végzünk. A győzelem fontos, de nem első számú tényező.

– Öt év alatt sok tehetséget neveltek, most is akadnak, akik meghatározói lehetnek a magyar élvonalnak?
– Gyárfás Tamás és Sedlmayer Tamás most is tagja a junior-válogatottnak, de nem akarok senkit kihagyni, hiszen az alacsonyabb korosztályokban is találunk óriási tehetségeket.
Néhány újpesti kötödésű vízilabdázó: Áts Bertalan, Bátori Bence, Benedek Tibor, Bisztritsányi Dávid, Fodor Rajmund, Godova Gábor, Gyárfás Tamás, Keszthelyi Rita, Salamon Ferenc, Sedlmayer Tamás.

– Kemény Dénes is jelen volt a rendezvényükön. Miről beszélgettek?
– Kicsit ő is rácsodálkozott arra, hogy milyen sokan vagyunk. Azt láttam rajta, hogy nagyon büszke, hiszen ami nekünk jó, az a magyar vízilabdában is értéket teremthet. Fontos, hogy mi nem csupán egyesület, hanem KÖZÖSSÉG vagyunk.

Forrás: www.utanpotlassport.hu