•  
  •  
  •  

Több mint húsz esztendeje, hogy Biró Endre és családja Újpesten létrehozta családi nyomdáját. A kor igényeihez igazodva fokozatosan nőttek elismert kiadói és nyomdai vállalkozássá, miközben megtartották a családi jelleget. A szülők több évtizedes munka után, öt esztendeje mentek nyugdíjba.

– Édesapám és édesanyám az Ofszet- és Játékkártya Nyomdában dolgoztak, ott ismerkedtek meg. A nyolcvanas évek végén betársultak egy kis nyomdába, és idővel a nővéremmel együtt kivásároltak mindenkit, így került a család kezébe a nyomda – kezdi Biró Krisztián, az alapító fia, a mai ügyvezető a családtörténetet, amely egyben a kisvállalkozásban üzemeltetett nyomda történetének kezdete is.
A Biró Family Nyomda az elmúlt évek alatt fokozatosan vált egyre elismertebb kiadói és nyomdai vállalkozássá. „A művészetért – a művészekért” jelmondatuk jegyében döntöttek a könyvkiadás bevezetése mellett. Először antológiák megjelentetésével léptek piacra, ezt a szerzők regényei, verses- és novellásköteteinek kiadása és nyomdai munkája követte.

Krisztián közgazdasági szakközépiskolában végzett, majd a családi nyomdában kezdett dolgozni.
– Mindenképp nyomdász szerettem volna lenni, hiszen már az iskolai szünetekben is itt dolgoztam, és nagyon megszerettem ezt a munkát.
A fiatalember édesapja úgy látta jónak, ha Krisztián nem a tulajdonos fiaként érvényesül, hanem bejárja a szamárlétra minden fokát.
– Talán még szigorúbban voltam fogva, mint az alkalmazottak. Sokáig egyáltalán nem értettem, hogy apám miért volt velem ilyen kemény. Csak akkor láttam be, hogy mi értelme volt apám szigorának, amikor nyugdíjba ment, hiszen hirtelen rám szakadt az irányítás minden felelőssége – vallotta be őszintén.

Ekkor már bármilyen problémával, kérdéssel nyugodtan fordulhattak hozzá, mert – éppen a megszerzett gyakorlat miatt – tudott segíteni.
A nyomda fő profilja a papíralapú ofszetnyomtatás: névjegykártya, meghívó, szórólap, újság, katalógus, könyv kerül ki tőlük. Utóbbiból több mint 150 saját kiadással büszkélkedhetnek. Ezek közül több újpesti témájú volt: a 2000-es év elején gróf Károlyi Istvánról szóló kétkötetes kiadványt jelentettek meg, 2007-ben, a város százéves évfordulóján egy Újpest történetét feldolgozó, Biró Endre által válogatott saját tanulmánykötetet, valamint egy fotóalbumot adtak ki.

Biró Endre, mondhatni, igazi polihisztor, aki nemcsak a nyomdászathoz, könyvkötészethez ért kiválóan, de szépen ír. Így még ma, nyugdíjasként is sokan kérik fel előszó megírására készülő kiadványuk elé. Emellett hobbiból helytörténettel és családkutatással is foglalkozik. Nem véletlen, hogy 2000-ben Szent István-emlékplakettet, 2002-ben Krúdy-ezüstérmet kapott, 2003-ban pedig a Magyar Kultúra Lovagja címet is elnyerte. De hogy a fa nem esett messze a fájától, azt abból is látjuk, hogy munkásságáéért 2012 októberében Krisztián is elnyerte a Krúdy Gyula-emlékérem bronz fokozatát, amelyet azok kapnak, akik sokat tettek Krúdy emlékének ápolásáért, műveinek terjesztéséért.

G. R.

Biró Family Nyomda és Könyvkiadó, Nádor u. 26. 1 369-9129