Csehi után Bartha a cégvezető

  •  
  •  
  •  

A tulajdonosi kör döntése értelmében július 1-jei hatállyal új ügyvezető igazgató, Bartha Csaba irányítja az Újpest FC-t.

Az eddigi cégvezető, Csehi Istvánt követően dr. Bartha Csaba tölti be ezt a munkakört. Csehi István továbbra is a klub kötelékében folytatja munkáját.

 Az Újpest FC tulajdonosi kör szándéka az új igazgató kinevezésével az, hogy a csapatot működtető kft. menedzsmentjének irányítása, illetve a sportszakmai feladatok támogatása, ellenőrzése az ügyvezető igazgató hatáskörébe tartozzon.

Dr. Bartha Csaba ügyvezető igazgató:
– Óriási megtiszteltetésnek és felelősségnek tartom, hogy Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező klubjának az ügyvezető igazgatója lehetek. Gyorsan kellett döntenem, és ahogy már a debreceni lemondásom alkalmával is elmondtam, ha kapok egy olyan lehetőséget, amelyben megtalálom a kihívást, azonnal igent fogok mondani. Ez most elérkezett. Tradicionális, jól működő klubhoz kerültem, és annyit ígérhetek, hogy minden területen törekszem a még hatékonyabb működés kialakítására. Azt gondolom, hogy az Újpest FC hagyományai megkövetelik az eredményességet, de az utóbbi időben a csapat szereplése és a klub működése elmaradt a szurkolók által elvárt szinttől. Ennek okainak kiderítése lesz az elsődleges feladatom. A klubnál dolgozókkal már röviden elbeszélgettem délelőtt, amikor elmondtam, hogy nálam csak a teljesítmény számít. Az eredményekhez, rend, precizitás és pontos számonkérés szükséges – ezt mondatja velem a személyes sportmúltam is. Mindenkitől tudásának száz százalékát várom.

 Ügyvezető igazgatónk a következőképpen foglalta össze a tervezett szervezeti változásokat, valamint saját szerepét a rendszerben:
– Ügyvezető igazgatónak neveztek ki, de változik némileg az eddigi szervezeti működés. Kovács Zoltán marad természetesen a klub sportigazgatója, akit nagyon tisztelek a labdarúgásban elért eredményei miatt, és tisztában vagyok azzal, hogy ő az újpesti futball egyik ikonja, de az alá-fölérendeltségi viszony fennáll köztünk. Ez nem azt jelenti, hogy lépten-nyomon bele fogok szólni a sportszakmai munkába, hanem csak annyit, hogy ő is, valamint a szakmai stáb is elszámolással tartozik nekem. Papíron úgymond a főnökük lettem, de a feladatokat közösen kell megoldanunk, én a magam részéről mindenben a szakma rendelkezésére állok, próbálok mindenben segíteni. Korábban egyébiránt dolgoztam már Mészöly Gézával a Vasasnál módszertani munkatársként, én is segítettem többek között az edzéstervek elkészítésében, tehát sportszakmai kérdésekben is tudok segíteni, ha szakmai vezetés igényli, de nem ez a főprofilom. Az Újpest FC tőkeerős klub a játékosok területén, azaz: a néhány magyar szinten sztárjátékos mellett fiatal tehetségek alkotják a csapat keretét, és nagyon fontos feladatunk, hogy úgy építsük fel őket, hogy a fiatalok értéke folyamatosan nőjön. Ez persze csak gazdasági megközelítés, de az világosan kitűnik belőle: a klub érdeke az, hogy az értékeit megtartsa, és csak akkor igazoljon valakit, ha képes megütni a szintet – ami hosszútávon nem kizárólag ingyen igazolható játékosok szerződtetését jelenti.
 
Dr. Bartha Csaba hosszú távra tervez, és megfogalmazta a főbb működési célkitűzéseket is:
– Természetesen, mint labdarúgást kedvelő ember, olvastam a médiában rendszeresen megjelent anyagi problémákról, ami, azt gondolom, nem mutat előre. Azt már most megígérhetem, hogy az a fajta siránkozás meg fog szűnni, ami a magyar futballra jellemző. Az őszinteség fontos, de siránkozás nem visz előre. A tulajdonosi körrel folytatott egyeztetés után, úgy látom, különösebb anyagi probléma nincs Újpesten. Ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges gazdaságilag stabilizálni a klubot – ezen fogunk teljes erőnkkel dolgozni –, és megpróbáljuk elérni azt, hogy az Újpest FC Kft., mint gazdasági társaság önfenntartó legyen. Ez nem lehetetlen, a Debrecennél is sikerült elérnünk, de ehhez kemény munka szükséges. Nagy segítséget várok az új adótörvénytől, amely lehetővé teheti az infrastrukturális feltételek javítását a stadionban, valamint szponzorok bevonása is enyhítheti a tulajdonosi kör terheit. És valahol itt ér össze a gazdasági, illetve a sportszakmai szál: a nemzetközi kupaindulásnak nemcsak sportértéke van, hanem financiális segítséget is nyújthat a klub működéséhez. Rövidtávon viszont egyelőre abban kell gondolkodni, hogy létre kell hozni egy működő rendszert, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, ahol a maximumot kell nyújtani. Ha ez nem valósul meg, az egész csak kidobott pénz. Hosszú távon gondolkodom Újpesten, rövidtávon ezt a folyamatot, nem is lehet megvalósítani. Abban viszont biztos vagyok, hogy óriási potenciál van ebben a klubban!
 
Dr. Bartha Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincs napirenden, hogy a tulajdonos értékesítse üzletrészét az Újpest FC Kft-ben.

Dr. Bartha Csaba névjegye
 
Bartha Csaba 1978. június 13-án született Salgótarjánban.
 
1996-ban, gimnáziumi tanulmányai befejezése után Budapestre költözött, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen egy diplomát (rekreáció), a Semmelweis Egyetemen pedig három diplomát (testnevelő tanári diploma, labdarúgó szakedzői, nevelés- és sporttudomány) szerzett – mindegyiket kitűnő eredménnyel.
 
A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának az egyetemi adjunktusa. A sporttudományok doktoraként a TF átképzésein az A- és pro licences futballedzőket is oktatja.
 
2006-ban a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán végzett tanulmányai lezárásaként kutatási témáját is. A játékvezető szakmai teljesítménye és szerepvállalása a mai labdarúgásban címmel írta. A sportmenedzseri tanszéken több tantárgyat tanít, az angol és a német nyelvet kiválóan beszéli.
 
Sportolóként sífutásban többszörös magyar bajnok, évekig labdarúgó-játékvezetőként is közreműködött.
 
Dr. Bartha Csaba nem először dolgozik majd együtt csapatunk vezetőedzőjével, hiszen miután erőnléti edzője volt az NB II-es Salgótarján labdarúgócsapatának, a Vasasnál a klub módszertani munkatársaként segítette Mészöly Géza, illetve a Vasas szakmai stábjának munkáját.
 
Angyalföldről egy esztendő elteltével „igazolt” Debrecenbe 2009 januárjában, ahol már sportigazgatóként dolgozott a DVSC Zrt-nél. Egészen 2010 decemberéig betöltötte ezt a posztot, és majd’ két éves irányítása alatt két bajnoki címet szerzett a Debrecen, valamint a Bajnokok Ligája, illetve egy évvel később az Európa Liga csoportmérkőzésein is szerepelt a DVSC.
 
2010 decemberében bejelentette, hogy befejezi munkáját a DVSC-nél, és visszatér a Semmelweis Egyetemre.
 
2011. július 1-től az Újpest FC ügyvezető igazgatója.
(ujpestfc.hu)