Díj- egy nyomozólegenda emlékére

  •  
  •  
  •  

Az újpesti székhelyű Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesülete május 28-án délelőtt az Újpesti Polgár Centrum Tükörtermében sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szakmai elismerésnek szánva, megalapítja : a „ dr. Dobos János –díjat.” Az egyesület tervei szerint a bűnüldözésben dolgozók kiválóságai részesülnek majd az erkölcsi elismerést jelentő díjban, a névadó születésnapján. A díj segíti a 2004-ben alapított civil egyesület célját, hogy saját eszközeivel hozzájáruljon a hazai bűnüldözés és jogi szabályozásának korszerűsítéséhez, kutassa a bűnügyi tudományokat, segítse a bűnüldözők munkáját, a bűnmegelőzés és ezen keresztül a közrend hatékonyságának növelése érdekében.

Dr. Dobos János, az újkori magyar bűnüldözés kiemelkedő alakja, május 27-én lett volna 75 éves, s bár 7 éve nincs köztünk, hiányát nemcsak családja, hanem a szakmai is érzi. A legendás szakember a hétköznapi ember számára is jól ismert volt. Országosan ismertté a hetvenes években a Magyar Televízió  Kék fény adásai tették, amelyben egy-egy bűnesetet elemzett, rávilágított az okokra és a lehetséges következményekre, a felderítésben és a bűnmegelőzésben résztvevők tevékenységére. Tudása és szerénysége egyaránt lenyűgöző volt. Közel harminc évig dolgozott a Budapesti Rendőr -főkapitányságon, majd a rendszerváltozást követően a Rendőrtiszti Főiskola oktatója, a Bűnügyi Tanszék vezetője volt.
A korszerű bűnüldözés alapjainak megteremtésében, kidolgozásában a modern rendőrképzésben szerzett elévülhetetlen érdemeket. Könyvei, írásai a mai napig előremutatóak. – mindezek alapján határozott úgy  a Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesületének Közgyűlése, hogy a dr. Dobos János díjat” a legendás szakember emlékét továbbélteti, . Erre kiváló alkalom volt a 75. évforduló – emelte ki a sajtótájékoztatón  Hóbor Zsolt, az egyesület főtitkára. A sajtó nyilvánossága előtt létrehozott díj odaítélésének feltételeit a kilenc taggal megválasztott dr. Dobos János-díj bizottság dolgozza ki, amelynek elnöke dr. Kovács Gyula, az egyesület tudományos titkára. A közhasznú egyesület lehetőségeit  figyelembe véve, az alapítók egy gondolják, a díj egy  kisplasztika és oklevél formájában kerülne  az elismerésre méltókhoz, első alkalommal 2011. májusában.