Dolly Roll az Újpesti Majálison!

  •  
  •  
  •  

A vasárnapi Újpesti Majális vendége lesz a Dolly Roll zenekar. Az együttes két oszlopos tagja, Dolly és Kékes Zoltán mesélt a slágerekben gazdag elmúlt harminc esztendőről, a jelenről valamint arról, hogy milyen szerencsésnek érzik magukat, mert azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek a világon. Zenélhetnek


A Dolly Roll története 1983. június 26-án kezdődött el, amikor is a nagy sikereket és hatalmas népszerűséget elérő Hungária együttes feloszlott. Több lehetséges név is szóba jött – ahogy az Dolly életrajzi könyvében is olvasható – ám végül a Dolly Roll mellett tette le voksát a társaság. A felállás a következő volt: Dolly, Kékes Zoltán, Novai Gábor, Fekete Gyula, Jeszenszky Béla (Flipper Öcsi), Zsoldos Gábor (Zsoldos Dedy). A tagok megállapodtak, hogy a zenekar a vidámságot fogja közvetíteni az embereknek, ennek megfelelően az öltözékük is vidám és lendületes volt: mintha vakáción lennének. Ahogy pedig a zenéjüket nevezték, az önmagáért beszélt: „Rock and Doll”, vagy játékosabban „Rock’a’Dili. Slágeresebb rock and rollt játszottak, mint a Hungária. Vakáció című nagylemezük még az alakulásuk évében megjelent, és egy csapásra elfogadta őket a közönség. Három hónap alatt aranylemez lett, ami 100 ezres eladott lemezt jelentett akkoriban. Rá két hónapra, pedig már a platina státuszt is elérték, 250 ezer példányszámmal.

1984-ben egy 50 állomásos turnéra indultak szerte az országban, illetve a Budapest Sportcsarnokban is nagyszabású koncertet tartottak, egyedülálló látványtechnikával: 20 méteres „windszörny”, hatalmas piros szív, laser, pirotechnika, forgó tükörgömb és több száz luftballon. Emlékezetes jelenet volt, amikor Dolly a „Modern Románc” című dalnál füst és lézerködben emelkedett fel a színpad aljából. A közel 16 ezer ember felhőtlenül szórakozott azon az estén, a Dolly Roll pedig végleg berobban a köztudatba és a magyar könnyűzenei elitbe.

Új albummal is jelentkeztek, amelynek az Eldoradoll címet adták, szintén hatalmas példányszámban kelt el. Ősszel a Mahart Klubban megnyitották az első Dolly Roll Klubot is. Tagsági igazolványt is készítettek tagjaik számára, számuk egy-két hét alatt elérte a több mint ezret. Minden hétvégén üzemeltek és különféle színes programokkal kedveskedtek az oda látogatóknak.

Ezt követően minden évben újabb hanghordozóval jelentkeztek:
1985: Happy Coctail
1986: Oh-La-La és a Viva Mexico
A Dolly Roll ez alatt a négy év alatt, – amíg a fent felsorolt felállással zenélt – 4 arany-, 1 platina- és 1 gyémántlemezt kapott. Továbbra is nagy sikerrel turnéztak az országban és a BS-t ismét színültig megtöltötték.

1987-ben változás történt a csapat háza táján: Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy kilépett a Dolly Rollból. Az azóta legendássá vált „Elpattant egy húr” című dalt ez az esemény ihlette. Ám nem oszlott fel a zenekar, hanem új taggal bővült, Kecskés Gábor „Richie” személyében, akit dobosként és énekesként alkalmaztak. Még ebben az évben az újjá alakult Dolly Roll új albummal, a „Játék az élet”-tel jelentkezett, a lemez azonnal bearanyozódott, a jól sikerült turné pedig igazolta: Richiet elfogadta a közönség, a Dolly Roll pedig tovább létezett.

1988-ban egy keményebb, rockosabb hangvételű albumot adtak ki, „Zakatol a szív”-vel, amellyel egy kicsit saját közönségüket is meglepték.

1989-ben egy feldolgozásokat tartalmazó lemezzel rukkoltak ki „Ábrándos szép napok” címmel. A slágerlisták élére kerültek a címadó dallal – ami egyébként a „Those were the Day’s” magyar változata – és természetesen aranylemezt kaptak a korongért.

Közben egy felkérés is érkezett a csapat számára, mégpedig a Rockszínháztól. Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor, a színház vezetői megkeresték a Dolly Rollt, hogy a közreműködésüket kérnék az „Egy tenyér ha csattan” című Anthony Burgess regény színpadra vitelében. A zenekar feladata a darab zenei anyagának megírása volt. A mű főszereplője Eszenyi Enikő volt. A betétdalokból egy új album is született, amelynek a címe „Dupla vagy semmi” lett.

1990-ben Fekete Gyula (Szaxi Maxi) kilépett a zenekarból, így már csak négyen folytatták: Dolly, Novai Gábor, Kékes Zoltán és Richie, illetve kiadót is váltott a zenekar.
Megjelent második feldolgozás lemezük, címe: „Ébreszd fel a szívemet.” Ezzel az albummal a platinalemez státuszig jutottak. Saját dalokat tartalmazó koronggal is jelentkeztek, „Rég volt, szép volt” címmel, amely aranylemez lett.

1991-ben a boltokba került a következő albumuk: „Gondolsz-e majd rám” címmel, amely közkedvelt slágereket tartalmazott.

1992-ben egy igazi világsztár, Wanda Jackson, a rock and roll zene egyik „királynője”, az ’50-es évek nagy bálványa volt a Dolly Roll vendége. Novai Gábor ekkora már elhagyta a zenekart, így hárman maradtak: Dolly, Sziszi, és Richie. Wanda Jacksonnal egy közös albumot adtak ki, amelynek felvételeihez a világsztár Budapestre látogatott. A lemez a „Rock and Roll-ra hívlak címet kapta, Wanda több dalt is énekelt rajta: „Let’s have a party”, „Tweedle dee”, „Stupid cupid”. A korong egyik legnépszerűbb nótája pedig a „Rit it up” lett, amelyet Dolly és Wanda közösen énekelt el, magyar és angol szöveggel. A külföldi vendég a „Késő bánat” című dalt angolul énekelte el: „Too late”címmel. Az album bemutatója a Felvonulási téren volt, ahol több mint 100 ezer ember tombolt a rock and roll-ra.

1993-ban kiadott „Beat Turmix ’60” című lemezükhöz tehetséges fiatalokat kerestek, illetve megszületett az első gyermekalbumuk is, a „Tipi-Tapi Dino, amely egy csapásra a gyermekek kedvence lett.

1994-ben jelentkeztek a „Beat Turmix ’60, 2. rész” albummal, amin ismét több fiatal is bemutatkozhatott: Kékes Rafaella a nagy sikerű francia slágert, a France Gall előadásában világhírűvé vált „Poupée De Cire Poupée De Son-t énekelte, Grazina Kowalczky egy érzelmes nótát, míg a csak fiúkból álló Let’s Go zenekar a „Gimme Some Lovin’”-t énekelték, természetesen magyar szöveggel. Az album legnagyobb slágere a „Popocarapetl Twist” lett.  Még ebben az évben kijött az újabb „Dínó-lemez”, „Tipi-Tapi Party” címmel, amelyet a közönség ismét lelkesen fogadott.

1995-ben a Dolly Roll szünetelt, ugyanis összeállt a Hungária együttes. Richie ez idő alatt belekóstolt a műsorvezetésbe, az akkor induló Music Top Tv-ben kapott lehetőséget.

1996-ban az atlantai olimpiára induló magyar csapat indulóját is megírták, és az album címének is az „Atlanta rá-rá-rá Hajrá!!!” címet adták.

1997-ben a Tipi-Tapi Dínó sikerein felbuzdulva megírták a harmadik elsősorban gyermekeknek szóló lemezüket is, „Tipi-Tapi Meseországban” címmel, rajta a slágerré vált „Tipi-Tapi Tamagocsi” című dallal, amelyben megénekelték az akkor oly’ divatos gyermekjátékot, a tamagocsit. Ez a felvétel több nyelven is elkészült.

1998-ban egy koncert erejéig összeállt az első Dolly Roll és a megalakulásuk 15 éves évfordulóján egy fantasztikus koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. A buliról felvétel is készült, amelyet még ebben az évben ki is adtak. Az anyag címe: „Vakáció-ó-ó ’98 Koncertalbum” volt.

1999-ben egy merész húzással operett feldolgozásokat tartalmazó lemezzel jelentkeznek, „Poperett” címmel.

2001. szilveszterét a zenekar Melbourn-ben töltötte, egy ausztráliai turné keretén belül. Az egy hónapos vendégeskedés ideje alatt több nagyvárosban is felléptek, mint például Sydney, és Goldcoast…

A Dolly Roll együttes 16 év alatt számos koncertet adott, turnékat (itthon és külföldön egyaránt) bonyolított le, show műsorokban és fesztiválokon szerepelt.. Több mint 3 millió hanghordozót adott el. 15 arany-, 3 platina- és 1 gyémántlemezt kaptak.

A Dolly Roll együttes díjai:
Nívódíj
Emerton-díj
Huszka díj
Videoklip verseny első helyezés a „Zakatol a szív” című dalukkal

(forrás: zene.hu)