A zamatos szilva kalóriaszegény, vitaminokban és ásványokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Lédús, laktató gyümölcs.
SZILVÁS – FAHÉJAS SÜTI
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 1 mk. fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 dl tejszín
- csipet só
A gyümölcsös réteghez:
- 60 dkg szilva
- 3 csapott ek. étkezési keményítő
- 2 ek. Barna cukor
- 1 mk. őrölt fahéj és 1mk. szegfűszeg
- 10 dkg darált dió + 1 ek. cukor (ebből jut a tetejére is a szóráshoz!)
Elkészítése:
A tésztát az adott hozzávalókból, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Laza, lágy tésztát fogunk kapni.
Előkészítjük a szilvát, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk. Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe, és a kivajazott tálunkba tesszük. Megszórjuk pár kanálnyi darált dió és cukor keverékével, majd a tésztából diónyi gömböket formálva szépen a gyümölcsös keverékre sorakoztatjuk.
Nem baj, ha nem érnek össze a gömbök, hiszen sütés közben úgyis megnőnek. Meghintjük cukor-dió keverékkel, és előmelegített sütőben 175 fokon, 25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
Már langyosan is szeletelhető, de igazán hidegen finom, 1-2 órás hűtés után.
ALMÁS VAGY SZILVÁS KEVERT SÜTI
Hozzávalók:
- 3 alma vagy szilva (vagy őszibarack vagy körte)
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 tk. fahéj
- 3 tojás
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
Elkészítése:
A gyümölcsöt meghámozzuk, daraboljuk vagy lereszeljük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd félretesszük.
A tojásokat a cukorral összedolgozzuk elektromos habverővel, ha krémes állagú, akkor kanalanként belekeverjük a sütőporos lisztet, végül hozzáöntjük az aprított gyümölcsöt, és kicsit átkeverjük.
Kivajazott, kisebb tepsibe öntjük, és betoljuk a forró sütőbe. Tűpróbáig sütjük 180 fokon.
SZILVÁS GOMBÓC
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg szilva
- 40 dkg liszt
- 5 dkg + 10 dkg Rama margarin
- csipetnyi só
- kevés fahéj
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
A burgonyát héjával együtt főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát, és magozzuk ki.
Ha megfőtt a burgonya, szűrjük le, és óvatosan hámozzuk meg. Miután megpucoltuk, törjük át, és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 5 dkg Rama margarint, a lisztet és csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra a tésztát, és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze, és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.
Tegyünk fel egy edényben vizet forrni, és adjunk hozzá csipet sót. Ha felforrt a víz, tegyük bele a gombócok felét. Miután újra felforrt a víz, és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb. 4-5 percig főzzük.
Közben 10 dkg Rama margarint hevítsünk egy edényben, és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük. Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.
Ha megfőttek a gombócok, szedjük ki szűrőkanállal a zsemlemorzsára, és egy kicsit pihentessük (kb. 3-4 percig), mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.
Főzzük ki a második adag gombócot is, és rázzuk össze a morzsával.
KRÉMES SZILVÁS KOCKA
Hozzávalók:
- 1,25 kg szilva
- 3 dkg Rama margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 2 ek. kristálycukor
- 1 mk. őrölt fahéj
Piskótához:
- 9 tojás
- 9 ek. kristálycukor
- 9 ek. finomliszt
- 1 kk. cukrozatlan kakaópor
Krémhez:
- 1 cs. főzős, vaníliaízű pudingpor
- 4 dl tej
- 4 ek. kristálycukor
- 20 dkg Rama margarin
- 20 dkg porcukor
Tetejére:
- 6-8 dkg reszelt étcsokoládé
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, megkenjük Rama margarinnal, és meghintjük zsemlemorzsával. A szilvákat üregekkel fölfelé rárakjuk, és cukros fahéjjal meghintjük. Hagyományos módon piskótát készítünk. A tészta 2/3-át a szilvára simítjuk, a többi masszát kakaóval elkeverjük, és a többi tésztára csurgatjuk, hogy szép cirmos legyen. 180 Celsius-fokon légkeveréses sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, gyúrólapra borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A vaníliás pudingból a tejjel és a kristálycukorral sűrű krémet főzünk, hűlni hagyjuk. A Rama margarint porcukorral habosra keverjük. A már langyos pudingot hozzáadjuk a Rama margarinos krémhez, és a szilvára simítjuk. Megvárjuk, míg kihűl, és reszelt csokoládéval díszítjük. Kockára vágva tálaljuk.
SZILVÁS PITE
Hozzávalók:
A tésztához:
- 125 g vaj vagy zsír
- 300 g liszt
- 1 kk. sütőpor
- csipet só
- 1 db tojás sárgája
- 15-20 dkg cukor
- 1-2 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 1,3 kg kimagozott, felkockázott szilva
- kevés cukor (a szilva édességétől függően)
- fahéj, ízlés szerint
- csipet őrölt szegfűszeg
- 2-3 ek. étkezési keményítő vagy pudingpor (attól függően, mennyire leves a szilva)
- Tetejére:
- 1 és 1/4 dl tejföl
- 2 db tojás
- 2 ek. cukor
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a cukrot, csipet sót, sütőport, és elmorzsoljuk gyorsan a vajjal. A többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk. Betesszük a hűtőbe folpackba jól becsomagolva, míg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez csak összekeverjük a hozzávalókat.
Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egyenletesen belenyomkodjuk kézzel a tésztát, hogy pereme is legyen. Megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével vékonyan, és betesszük a 180 fokos előmelegített sütőbe pár percre, míg a tojásfehérje megszilárdul (így nem fog elázni a tészta a tölteléktől). Kivesszük a sütőből, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe, míg elkészítjük a tetejére való öntetet. Az öntethez csak összekeverjük a hozzávalókat. Kivesszük a sütőből a tepsit, és egyenletesen rálocsoljuk a szilvák tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és kb. még 30 percig sütjük.
PUDINGOS, SZILVÁS
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 cs. sütőpor
- tej
Töltelék:
- 50 dkg szilva
- Cukor, ízlés szerint
- fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- 2 cs. vaníliapuding
- 10 dkg Rama margarin
Elkészítése:
A tészta alapanyagait a tejjel összedolgozzuk, majd két részre osztjuk.
Töltelék: a szilvát apró darabokra vágjuk, és 3dl vízben, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel péppé főzzük. A pudingot 2 dl vízzel elkeverjük, és a péphez öntjük, majd az egészet összefőzzük. Ha félig kihűlt, hozzákeverjük a Rama margarint is.
Összeállítás:
A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük. A tészta felét nyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Nagyobbra nyújtsuk, mint a tepsi, a széleket hajtsuk a tepsi oldalához. Beleöntjük a szilvás krémet, majd a tészta másik felével betakarjuk. A széleket összedolgozzuk, hogy sülés közben a krém nehogy kifolyjon. A tészta tetejét tojással megkenjük. 180 fokon sütjük.
Lettner Annamária dietetikus