Egészségterv az újpestiekért

  •  
  •  
  •  

Szeptember 15-én rendezi meg Újpest Önkormányzata az Egészségterv megalkotásának nyitórendezvényét, melyre egészségügyi, oktatási-nevelési, népegészségügyi szakembereket, politikusokat hívnak meg. A cél: közösen tenni az újpesti polgárok egészségéért.

A szakrendelő átvételével új feladat elé állt a kerület, hiszen nem csupán egy intézményt kell működtetnie, miközben a társadalom egészségi állapotáért legkevésbé az adott terület egészségügyi szolgáltatója felelős. Az elsősorban az adott egyének életmódján, szociális helyzetén, foglalkoztatottságán, egészségügyi felvilágosultságán múlik.

Komplex cselekvési programra van tehát szükség, amely képes beágyazódni a társadalmi-gazdasági rendszerbe.  Ezt a célt szolgálja az az Egészségterv, melynek nyitóprogramját szeptember 15-én tartják az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

A nyitórendezvény célja, hogy összehozza, megismertesse egymással a különböző területeken egészségnevelési, egészség-megőrzési tevékenységet végző szakembereket: orvosokat, védőnőket, pedagógusokat, óvónőket, népegészségügyi dolgozókat, szociális munkásokat, politikusokat és a civil szervezetek képviselőit. Együtt kell majd kidolgozniuk az Egészségtervet, amelyet folyamatosan kell az adott körülményekhez, helyzetekhez igazítani.
 


A feladat nem kicsi, hiszen az egészségmegőrzés egész életen át tartó folyamat: 3-4 éves, bölcsődés korban kezdődik az alapvető higiéniai ismeretek elsajátításával, majd az óvodás korban folytatódik a fogápolás fontosságának rögzítésével – hangsúlyozta Dr. Varga József, az Újpesti Szociális Egészségügyi Intézmény igazgatója, a programsorozat szervezője, az Egészségterv koordinátora.  Az általános és középiskolában az AIDS elleni és szexuális-felvilágosító oktatás lényeges, felnőttkorban a szűrővizsgálatokra, a betegség-megelőző, felvilágosító kampányokra kell koncentrálni – mondta lapunknak. „Azzal, hogy Újpest Önkormányzata átveszi a járóbeteg-ellátás működtetését, sokrétű, szerteágazó feladatot vállal magára, melyhez komoly anyagi forrást is kell biztosítani. Az Egészségterv kidolgozása azért is fontos, mert az az európai uniós pályázatok alapvető kritériuma” – tette hozzá.