Egészségünkről, másképp

  •  
  •  
  •  

A kezelések mikéntje helyett a megelőzésre, kiváltó okokra, életmódváltásra hívja fel a figyelmet február végén kezdődő előadás-sorozatában dr. Balogh László Attila főorvos. Szerinte ugyanis nem csupán magunkra, környezetünkre is hatással vagyunk, és nem mindegy, mit adunk át a következő generációnak.

A megelőzés fontossága és a tudatos életvitel kialakítása a főorvos hitvallásának tekinthető. Dr. Balogh László Attila szerint ugyanis a magyar lakosság egészségi állapota az egykori szocialista országok között is a legrosszabbnak mondható, és a várható élettartam is nálunk a legalacsonyabb.

– A társadalom egészségi állapotát csak kis mértékben befolyásolja az egészségügyi rendszer, legnagyobb hányadban közérzetünk, életmódunk felelős a betegségek kialakulásáért – vallja Balogh főorvos. Hozzátette, legjobb lenne már az iskolákban, családokban elkezdeni a nevelést, hiszen a felnövekvő generációk azt eszik meg, amire nevelik őket, amit otthon látnak.

– Nincs tiltott étel, semmit nem kell véglegesen mellőzni, a radikális változással ugyanis eltűnik a komfortérzetünk. Nem mindegy viszont, hogy milyen tápanyagot kapnak naponta a sejtjeink, és azt megfelelően tudják-e hasznosítani – mutat rá a szemléletváltás fontosságára dr. Balogh László Attila.

A táplálkozáskultúra reformációjára egyik lehetséges megoldás az élelmiszerárak befolyásolása lehetne, ahol a vásárlás összege terelné az egészséges irányba a fogyasztót; nem utolsósorban a megelőzés kevesebbe kerül, mint maga a kezelés. Mivel azonban nem csupán magunkra, hanem környezetünkre is hatással vagyunk, a közösségek létrehozása, tájékoztatása elindíthat egy változási folyamatot. A huszonhat éve Újpesten háziorvosként praktizáló főorvos ezért kereste meg az előadás ötletével Újpest Önkormányzatát, ahol a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Ezek az ismertetők nem csupán előadások lesznek. A mindenki számára érthetően összefoglalt tájékoztató rész csupán az első negyvenöt-ötven percet venné igénybe, a fennmaradó időben kérdések feltételére, beszélgetésre is lenne lehetőség.

Az első alkalommal táplálkozáskultúráról, mozgásról, pszichés tényezőkről, például a stresszről lesz szó, a következők pedig tematikusan épülnek majd fel.

A legelső alkalom február 26-án, pénteken 19 órától lesz a Polgár Centrumban. A részvétel és az előzetes regisztráció díjtalan. Részvételi szándékot az Újpesti Kulturális Központ 231-6000-es telefonszámán lehet jelezni, vagy pedig a Liszt Ferenc utca 23/b alatti háziorvosi rendelőben lehet jelentkezni dr. Balogh László Attila főorvosnál.

Kép és szöveg: M. Orbán András