Egy év a büszkeségeinkkel

  •  
  •  
  •  

Különleges falinaptárt jelentetett meg Újpest Önkormányzata a 2012-es Londoni Olimpia évében. A kalendárium hónapról hónapra Újpest olimpiai érmeket szerzett büszkeségeit mutatja be, a világverseny apropóján pedig tehetséges ifjú újpesti sportolókat, olimpikonokat. A naptár már kapható az Újpesti Ajándékboltban (István út 17-19).

Íme egy kis ízelítő abból, kikkel találkozhatunk a kalendárium lapjain.

Az év Keleti Ágnessel kezdődik nálunk, aki még abban a korban élt és versenyzett, amikor a női torna nem a 30-35 kilós, 13-14 éves gyereklányok sportja volt, hanem a nőies nőké. Negyvenhat egyéni magyar bajnoki cím tulajdonosa. A magyar sport történetének legsikeresebb tornásznője.

Február még mindig a talajsportoké. A naptárban lapozva Zsivótzky Gyulával ismerkedhetünk meg, aki két olimpiai ezüst és egy arany érem tulajdonosa. Családjában a sport szeretete örökletes. Felesége magasugró bajnok és fiaik is sportolók lettek.

Újpest neve egybeforrt a futballal. Nem csoda hát, hogy már a harmadik lapon Dunai Antal fejel toronymagasra ugorva egy védő felett. Dunai Antal, aki a sportsajtóban a Dunai II. néven szerepelt, három alkalommal volt gólkirály (1967, 1968, 1970). 1967-ben Ezüstcipőt, 1968-ban Bronzcipőt nyert. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián tagja volt az aranyérmet, illetve az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerző magyar válogatottnak.

Városunk valamennyi sikersportág történelmében szerepel, Újpest a legtöbb olimpiai érmet hozta Magyarországnak. Mizsér Attila lovagol felénk az áprilisi fotón. No persze könnyű volt neki, hisz már édesapja is öttusa-edzőként dolgozott. A fiú pedig talicskával hordta haza az érmeket: sportlövészetben négyszeres, öttusában 25-szörös bajnok. Egyszeres egyéni, kétszeres csapat, és kétszeres váltó, azaz összesen ötszörös világbajnok. Az 1988-as Szöuli Olimpián Martinek János és Fábián László társaként megnyerte a csapat aranyat,1992-ben egyéniben második lett.

Színész, komédiás, kick-box Európa és világbajnok és az 1980-as Moszkvai Olimpián olimpiai bajnok. Természetesen birkózásban, hiszen Növényi Norbert valódi sportága ez volt. Az egyszeres olimpiai bajnoki cím mellé nyugodtan odaképzelhetünk egy virtuális másodikat is, hiszen Növényi volt az 1984-es Los Angeles-i Olimpia esélyes bajnokjelöltje. Csak hát a politika (és Moszkva) közbeszólt. Elvállalta a Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnöki tisztét – ebbéli minőségében a hátrányos helyzetű fiatalok sportegyesületét, a Növényi Sport Akadémiát szervezi. A májusi naptároldalon vele találkozhatunk.

A Duna nemcsak a kereskedelem és a közlekedés szempontjából meghatározó része Újpest életének, de a sportban is. Csoda is lenne, ha ilyen adottságokkal nem lennének kajak-kenus büszkeségeink. Júniusban – hiszen ekkor már javában vízre lehet szállni – Fábián László és Urányi János mosolyognak ránk a naptárból. Az Öcsi becenévre hallgató Fábián 15 évesen kezdett kajakozni a korábbi sokszoros magyar bajnok Varga Ferenc hatására és segítségével. Olimpiai győzelmét mindössze húsz évesen szerezte Urányi Jánossal 10000 méteren, mely egyben a magyar kajak-kenu sport első olimpiai aranya is volt.  Később ezt a számot már nem rendezték meg az olimpiák történetében. Fábián összesen huszonhárom magyar bajnokságot nyert, a világ- és Európa-bajnokságokon tizenhat érmet – köztük 11 aranyat – szerzett különböző társakkal. Érdekes, hogy sportszakmai zsenialitása még ma is érezteti hatását, hiszen a háttérben ott áll felesége, Rozsnyói Katalin oldalán, aki a magyar női kajakosok világhírű edzője.
Urányi János, Európa bajnoki bronz, ezüst és aranyérmes, világbajnoki és olimpia bronzérmes kajakosunk sajnos nagyon korán átevezett Kharón ladikján a túlsó partra. Mindössze 40 évesen, gyógyíthatatlan betegség következtében hunyt el.

Júliusban még mindig a vízben maradunk. Méghozzá nem akárkinek a társaságában. A hetedik naptároldalon Halassy Olivérre emlékezünk, aki – egy villamosbaleset következtében megcsonkult lábbal – háromszoros Európa bajnok, olimpiai ezüst és kétszeres aranyérmes vízilabdázóként Újpest valódi legendája lett. Nem csak a vízilabdában elért sikerei miatt, hanem azért is, mert sikerrel tudott sportágat váltani és úszásban is eredményeket ért el. Az UTE sportolójaként nyolcszoros úszó és 91-szeres vízilabda válogatott volt. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot. 1989-ben róla nevezték el az újpesti sportközpontot, mely a Pozsonyi út 4/C szám alatt található.

Az augusztus a vízilabdáról és Dömötör Zoltánról szól, aki 1954-ben úszásban Európa-bajnok, 1958-ban és 1962-ben az Európa-bajnok vízilabdacsapat tagja és a tornák gólkirálya volt. Az Újpesti Dózsa játékosaként három olimpián vett részt. 1960-ban Rómában a harmadik helyezett csapat tagja volt. 1964-ben Tokióban az aranyérmes, 1968-ban Mexikóvárosban a harmadik helyezést elért csapat tagja volt.  Érdemes emlékezni rá, hogy akkoriban a vízilabda és az úszás között milyen szabad volt az „átjárás”

Még mindig a víznél maradva, szeptemberben hajóra szállunk. Ezúttal két bájos „kapitánnyal” a fedélzeten. Dónusz Éva és Mészáros Erika aranybetűkkel vésték nevüket a női kajak-kenu történelemkönyvébe. Kettejük sportpályafutása sok ponton párhuzamosan futott.  Dónusz  a felnőttek között 1988-ban szerzett először bajnoki érmeket. 1989-ben Mészáros Erikával megnyerte a duisburgi regatta K2-es versenyét. Ebben az évben szerepelt első alkalommal világbajnokságon, ahol Mészárossal K2 500 méteren második lett. 1992-ben, a barcelonai olimpián a Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika összeállítású magyar kajak négyes tagjaként, 500 méteren olimpiai bajnoki címet szerzett. Ugyanezen az olimpián kajak kettes 500 méteren bronzérmet nyert.  Világbajnokságokon egy aranyat és kilenc ezüstöt és egy bronzot nyert.
Mészáros Erika 22 országos bajnokságát párosban és négyesben nyerte. Húszévesen, 1986-ban, a montreali világbajnokságon kettesben és négyesben kettős győzelemmel adta le névjegyét a nemzetközi élmezőnyben. Ezután 1989 és 1993 között összesen nyolc ezüstérmet szerzett a világbajnokságokon. 1988-ban a Szöuli Olimpián: K-2 500 méteren – Rakusz Évával – a 4. helyen végzett, a K-4 500 méteres versenyszámban az ezüstérmet harcolta ki. Pályafutásának legfényesebb sikere a már említett 1992-es barcelonai olimpia volt, ahol a magyar kajak négyes tagjaként 500 méteren aranyérmes lett.

Októberben a nemzet egyik sportolója, pontosabban az egyik Nemzet Sportolója mosolyog ránk a képről. A háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső tagja volt ANNAK a vízilabda válogatottnak. Annak, amelyik 1956-ban, a Melbourne-i Olimpián a medencében is megmutatta: a szovjetek tankok nélkül nem tudnak fölénk kerekedni. 2004-ben a Nemzet Sportolójává és a Magyar Vízilabda Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének választották, valamint az Újpesti TE vízilabda-szakosztályának szaktanácsadójaként dolgozott. 2005-ben a Nemzet Sportolóinak képviseletében a MOB tagja lett.

Novemberben nemcsak a közelgő tél mínuszaival vívunk majd. Ebben újra az egyik Nemzet Sportolója van segítségünkre – ezúttal a páston. A naptár 11. lapján ugyanis Rejtő Ildikóval ismerkedhetünk meg, aki öt olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el. Legemlékezetesebb sikere a német Mees elleni vívása 1964-ből, Tokióból, amikor egyéni olimpiai bajnok lett. Ott ugyanis hármas holtverseny alakult ki az olasz Ragno, a német Mees, és közötte. Ragnot megverte, de Meestől elsőre kikapott, mivel azonban az olasz legyőzte a németet, ezért újra kellett vívni. Ekkor rendkívül gyorsan, tizenöt másodperc alatt 4-0-ra sikerült lelépnie Meest, amivel megnyerte az olimpiát.

A decemberi ünnepi hangulathoz ünnepélyes név társul. Bene Ferenc, a labdarúgó csatár ikon 1964-ben tagja volt az olimpiai bajnokcsapatnak, és ő lett a torna gólkirálya is 12 góllal (az első mérkőzésen Marokkó ellen a magyar csapat mind a 6 gólját ő szerezte). 418 bajnoki mérkőzésen szerepelt, 303 gólt szerzett ezeken. Ötször lett magyar gólkirály. Nyolcszor nyert magyar bajnoki címet, háromszor Magyar Kupát. 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen. 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen egy szenzációs gólt szerzett: a kapus kézből kirúgás előtt hosszan kidobta a labdát maga elé, erre ő zseniális helyzetfelismeréssel elpöckölte a labdát, amely a hálóban kötött ki. Ezt az akkori kupaforduló legszebb góljának választották Nyugat Európában.  Immár hat éve nincs köztünk.

Az Újpesti Olimpikonok falinaptár egészen kivételes ajándék újpestieknek és Újpesten kívül élőknek is, akik büszkék világszerte ismert sportolóinkra. A naptár mindössze 1000 forintért vásárolható meg.