•  
  •  
  •  

Tovább súlyosbodhatnak Budapest gondjai. Jelen állás szerint ugyanis egyetlen forintot sem kap abból a több mint 20 milliárdos támogatási alapból, amelyet a kormány a nehéz helyzetben lévő, 25 ezer főnél népesebb települések részére alakított ki.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy május eleji kormányinfón közölte, hogy a kormány szerint a lépés észszerű, ha figyelembe vesszük, hogy a főváros komoly tartalékokkal rendelkezik: pénzeszköz- és állampapír-állománya 120 milliárd forintra rúg. Kiderült az is, hogy nemcsak maga a főváros, de az összes kerület is kimarad, azok is, amelyeket kormánypárti polgármester vezet.

Karácsony Gergely főpolgármester felidézte: tavaly „a kormány egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette az iparűzési adó felét”, de akkor még arról volt szó, hogy majd lesz érdemi egyeztetés , miként kompenzálják a várost vagy a kerületeket. Ez azonban nem történt meg.

A mostani lépés persze kevésbé meglepő annak fényében, mit csinált a kormány szinte attól a pillanattól, hogy a koronavírus megjelent Magyarországon, és az is világossá vált, hogy a globális járványhelyzet az egész világgazdaságot súlyosan megrázza. A főpolgármester által is említett helyi iparűzési adó felének elvétele (megengedték a vállalkozásoknak, hogy ezt ne kelljen befizetni), a gépjárműadó elvétele, a parkolás ingyenessé tétele vagy a bérleti díjak emelésének tilalma egyaránt olyan intézkedések voltak, amelyek nemcsak a fővárosi kerületeket, hanem egész települési önkormányzatokat is súlyos veszélybe sodortak.

Úgy tűnik, hogy a járványhelyzet lassan, de biztosan enyhül – a kérdés már csak az, mennyi rendelet lesz semmissé azok közül, melyet a kormány a veszélyhelyzetre való hivatkozással hozott meg, de valamilyen módon mégis az önkormányzatok látták súlyos kárát.

 

Ez a cikk az Újpesti Napló 2021. 05. 20.-i számában is megjelent. 

, , ,