Egy szombat, a gyermekeknek

  •  
  •  
  •  

Nyárbúcsúztató, gyermeknek készített programmal rukkolt ki az önkormányzat szeptember 10-én, szombaton. A Találkozzunk többször!programsorozatba illesztett, játékokkal, színpadi produkciókkal tarkított kavalkád a Gyermeki örömök címet kapta. Délelőttől kora délutánig a MagicBox játékbolt várta a publikumot, majd 14 órától az Ady Endre Művelődési Központ udvarán is megkezdődtek a produkciók.

Mennyi minden!
Még néma volt a színpad, amikor az első kis vendégek megérkeztek. Ki saját lábán tipegett, mások remek babakocsikban üldögéltek. Lufi bohóc várta őket és sok –sok érdekesség. Terülj, terülj asztalkámat produkált a büfé, színes nyalóka, hatalmas perec, finom gyümölcsleves palackok álltak az egyik oldalon. Átellenben hosszú asztalnál gyöngyfűzés, nemezelés csábította a kézműves foglalkozást kedvelőket. Megérkezett a fagylalt, a sok finom ostya. Kinyitott alkalmi helyén az Újpesti Ajándékbolt. Gyermekfilmek peregtek a művelődési központban. Az érkezők elsősorban az árnyékot keresték, hiszen a délelőtti derengés után ragyogott a Nap, minden bizonnyal kíváncsi volt a gyermeki örömökre.

Játékosan Hófehérkének is könnyebb
Vidám zenére különböző korú, óvodás és kisiskolás gyermekek léptek színpadra. A Helen Doron újpesti nyelviskola nebulói pillanatok alatt meggyőztek bennünket arról, játékosan még a nyelvtanulás is könnyebb. Nem beszélve arról: mennyivel eredményesebb. Vidám, énekes műsorszámuk címe: Snow White and The Rappwers volt. Segítünk mindazoknak, akik csak ezután kezdik meg az angoltanulást, magyarul mondva: Hófehérke és a Rapperek. Az előadást egy hét alatt állították össze a gyerekek az angol drámatábor ideje alatt. Nem lennénk meglepve, ha a nemsokára induló kurzusokra sokan jelentkeznének.

Elbűvölő táncosok
Hófehérkét táncosok váltották: a DoKaDance Stúdió növendékei.
Doma Kata néptánc-színházi táncművész, művésztanár ugyan minden korosztály számára kínálja a táncképzést, ezúttal a kicsiket hozta magával. A tíz műsorszámot felvonultató színpadi bemutatóban többek között a modern színpadi tánc, a néptánc, a versenytánc is helyet kapott, bizonyítva ezzel, hogy nemcsak a művésztanárnak, de tanítványainak is szenvedélye a tánc. Büszke szülők figyelték a kicsik kecses és ügyes lépéseit, dolgoztak a kézi kamerák, készültek az előadást megörökítő fényképek.
 Míg a kislányok és a kisfiúk a színpadról varázsolták el a nézőket, a családok legkisebbjei a színpad mellett utánozták a bemutatót táncoló nagyobbacskákat. Nem lesz gond az utánpótlással!

A meseszínház a fák alatt
A mese sem hiányozhatott. Hirtelen húzással a színpad mögötti nagy fák árnyékába invitálta az Utcaszak a családokat. A hűst adó lombkoronák alá szőnyegek, arra kispárnák kerültek. Ki gondolná, hogy pillanatok alatt „felépíthető” így egy színházat? Pedig ez történt. Az Utcaszak mottója ugyanis: Színházat mindenkinek! Az Utcaszínházi Alkotóközösség közhasznú egyesületi formában dolgozik azért, hogy minél több gyermek részesüljön színházi élményben. Nos, ehhez néhány szőnyeg, kispárna, elkötelezett színész, továbbá egyszerű jelmez, s néhány álarc elegendő. A tavalyi Vidor Fesztiválon a legjobb utcaszínháznak járó Pierrot-díjat elnyerő társulat Újpestre a Sehonnai király című interaktív mesével érkezett, majd egy színpadi produkciót követően a Folytassátok előadással invitáltak mindenkit vissza a szőnyegre és a kispárnákra. A színészek több történetet indítottak útjára maszkjaik és improvizáció segítségével, amelyeket a kis nézőknek, szüleiknek kellett befejezniük.

10 éves a stúdió
A két színházi produkció között a Harsányi Gábor Kommunikációs Stúdió növendékeié volt a kőszínpad. A stúdió idén jubilál: tizedik esztendeje fejleszti a fiatalok, s idéntől már a felnőttek kommunikációs képességeit. A képzés része a tehetségkutatás is, a színpadra lépő fiatalok mindegyike tehetséges énekes. Örökzöld operett slágerekkel, musical részletekkel szórakoztatták a közönséget.

A Gyermeki örömök program csúcspontjának Farkasházi Réka színművész gyermekműsora ígérkezett, aki leginkább dalban szólította meg, saját zenekarával, a közönségét. A kortárs magyar irodalom kiválóságait összegyűjtő, kiváló zenét kapó összeállítások mindenki csodálatát kiváltották. Gyermekek, szülők, nagyszülők feleltek Rékának, aki árkon-bokron át kóricált énekével. Állatok, virágok, bogarak keltek életre egy-egy megzenésített mondóka, vers során. Kovács András Ferenc, erdélyi magyar költő, aki szintén folytatója gyermekirodalom Weöres Sándor által megteremtett vonulatának, bravúros nyelvjátékú és még bravúrosabb rímtechnikájú versei sem kerülhették el a megzenésítést. Ennek egyik szép példája volt a Hajnali csillag peremén című ének. A közönséget is megénekeltette, sőt megmozgatta Farkasházi Réka, aki nemcsak előadóművészként, de két kisgyermek anyukájaként is „ért” a gyermekek nyelvén.

Kinek mi tetszett?
Simon Ágota két gyermekével, a hatéves Lackóval és a babakocsiban ülő kétéves Zsomborral látogatott ki a fesztiválra.–Várom a nővéremet is, mindkettőnk férje dolgozik, így mamás programra kényszerültünk. Kapóra jött ez a rendezvény. Nekem nagyon tetszett a nyelviskola programja, azt hiszem, ideje lesz a nagyfiúval belevágni a tanulásba. Régóta tervezzük, de most megerősítést kaptam ehhez.– tudtuk meg.

A kisiskolás Szalóki Ákos és nővére, Panni, Farkasházi Réka koncertjére várt. Mint megtudtuk, a család sokszor utazik vidékre a nagyihoz, az autóban mindig szól a kedvenc CD, a Samunadrág. A két kicsi izgatottsága, várakozása így teljesen érthető volt.

B. K.