Egyértelműen pozitív döntés a gyed extra

  •  
  •  
  •  

A gyed 1985-ös bevezetése óta most először lehet annak folyósítása mellett dolgozni, ami elősegíti az anyák visszatérését a munkaerőpiacra, ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhetően otthoni teendőiket is el tudják látni.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő szerint jó, ha az édesanyák minél tovább maradhatnak a gyermekeik mellett, ugyanakkor – az új intézkedésnek köszönhetően – mégis el tudnak menni dolgozni. A képviselő szerint aki így tesz, annak jobbak az esélyei a munkaerőpiacon, részmunkaidős foglalkoztatása esetén pedig mind az otthoni teendőkre, mind pedig a munkára jut ideje.

A gyed extra bevezetését az az adat is alátámasztja, miszerint 2013 első felében a gyesen lévő anyáknak mindöszsze hét százaléka dolgozott, noha a munkavállalásra 1982 óta – a 2006 és 2011 közötti időszakot leszámítva – időkorláttal van lehetőség. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa szerint ebből az is látható, hogy a gyermek kétéves korától járó gyes melletti munkavégzés lehetőségének önmagában nincs a munkaerő-piacot jelentősen élénkítő hatása, a munkáltatók számára ugyanis túl hosszú a kétévnyi kihagyás, ellentétben az egy évvel.

Dr. Hollósi Antal hozzátette: a kormány aláírásgyűjtésbe kezd a gyed extra megvédéséért, egyben érthetetlennek nevezte, hogy egy ilyen egyértelműen pozitív intézkedést miért érhetett bírálat. Az idén januárban bevezetett intézkedésekről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyébként részletes útmutatót, “gyakorlati kisokost” tett közzé a honlapján. Az ott olvasható tájékoztató segítséget nyújt abban, hogy minden kismama megtalálja a 2014. január 1-jén életbe lépett jogszabály rendelkezései közül azokat, amelyek rá vonatkoznak.

Ezek közül fontos információ, hogy a gyed extrának köszönhetően 2014. január 1-jétől a gyermek egyéves kora után a szülő a gyermekgondozási díj (gyed), illetve a gyermekgondozási segély (gyes) folyósítása mellett is korlátlan időtartamban dolgozhat. A munkába állást nem kell bejelenteni a gyedet folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni arról, hogy a szülő a munkavégzés mellett a gyedet igénybe kívánja venni. Sőt az is kérheti a gyed folyósítását, aki korábban szüneteltette azt.

MOA-MTI