•  
  •  
  •  

Bevált a rendezők szándéka, mert a március 8-án, délután zajló rendezvényen, az Ady Endre Művelődési Központban biztosan közelebb kerültek egymáshoz az „épek” és a „fogyatékkal élők”. Az esélyegyenlőségi napon a figyelem a hátrányos helyzetűekre irányult.

Az Ady Endre Művelődési Központ sikerrel szerepelt egy pályázaton, aminek köszönhetően három alkalomból álló esélyegyenlőségi programsorozat vette kezdetét március 8-án, csütörtökön.

Pontban két órakor lépett a nagyterem színpadára Krizsik Alfonz színművész, aki üdvözölte a megjelenteket, majd a Nőnapra tekintettel jelképesen átnyújtott egy rózsát a hölgyeknek.

A köszöntő után dr. Molnár Szabolcs lépett a mikrofonhoz, aki megnyitó beszédében hangsúlyozta, milyen lényeges ügy mellé álltak a szervezők.

– Nagyon fontos az, hogy a hátrányos helyzetűeket megértsék, befogadják, segítsék azok, akik nem küzdenek ilyen nehézségekkel – mondta az alpolgármester. – Minden generációnak, és mindkét félnek tennie kell azért, hogy változzon a szemlélet. Az összetartozást erősítő kohéziónak benne kell lennie a társadalomban. Az erre való nevelést gyerekkorban hasznos elkezdeni. Úgyhogy kimondottan örülök annak, hogy a nyitórendezvény a legifjabb nemzedékhez szól.  

És valóban, a kicsik léptek színre; az 5-10 évesek meghallgatták a Babszem, a különleges álommanó című mesét, melyet Mészáros Anita olvasott fel. A gyógy- és szociálpedagógus a tanulságokat megbeszélte a gyerekekkel. A játékos vetélkedőkbe jeltolmácsokat és egyéb szakembereket is bevontak.

Fél négytől „Az együttműködés szerepe és lehetőségei a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásában, nevelésében” címmel tartott konzultációval egybekötött előadást Schrimpf Ágnes gyógypedagógus, az Újpesti EGYMI Pedagógiai Szakszolgálat Intézményegység vezetője.

Ezt követően megnyílt a szájjal és lábbal festők kiállítása. A tárlap képei az előtérben láthatók. A nagyteremben a három kiállító művész vallott életéről, munkásságáról. Megérdemlik, hogy megemlítsük a nevüket: Kolonics Nádasi Szilvia, Kormos László és Kránitzné Tóth Dóra, aki egyébként a helyszínen bemutatta rajztudását. 

A Roll Dance Budapest Táncegyüttes és az Erica C Dance School műsora is sikert aratott.

Az esélyegyenlőségi napot sikeresnek értékelték a szervezők és a résztvevők egyaránt. A következő program április 3-án lesz, amikor a parasportolók mutatkoznak be.

Á.T.Segítők, közreműködők

A rendezvény a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek együttműködésével valósult meg. Közreműködők: Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és Újpesti Szervezete, az újpesti Ezer Szín Kulturális és Önfejlesztő Egyesület, és a Cri Du Chat Baráti Társaság Közhasznú Egyesület.
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, fővédnök: Wintermantel Zsolt.