•  
  •  
  •  

Valaki elmegy, elvándorol, elhagy, továbbáll. Elzárkózik, falakat épít, kirekeszt, elutasít, másnak ad, mást választ, másik helyre megy, másban látja a jobbat. Elhívják, elkérik, elbúcsúzik, vagy már nincs rá ideje. Elszenvedi, elszenvedjük, elengedjük.

„Kit, mit nem volnál
képes elengedni, azt
csupán használod.”
(Fodor Ákos)

Nem könnyű. Magyarázni sem, megélni sem, támogatni sem, vigasztalni sem. Mindenszentek, az üdvözült lelkek emléknapja. A keresztény világ november elsején ünnepel. November másodika már a halottak napja. Ez a nap szól az elhunytakról, ismerőseinkről, családtagjainkról, az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekről. Halottak napján gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére, és ellátogatunk a sírokhoz vagy a temetőbe. Magyarországon felekezettől függetlenül tesszük ezt, ez a szokás. Este pislákol a gyertya, amíg el nem ég. Amíg látszik a lángja, kifinomultabb az érzékelésünk, valahogy közelebb érezzük magunkat ahhoz, akiért gyújtottuk.

Gyertyától függetlenül távoli szeretteink velünk élnek, velünk vannak gondolatban, a mindennapokban. Sokszor közelebb, mint egy élő ember, mert az emlék nem hagyja eltávolodni, a közös élmény, közös vonás mindig közel tartja hozzánk.

Nemrég emlékeztünk meg az ötvenhatos hősökről a Szent István téren. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere elmondta, hatvan évvel ezelőtt „ezrek, tízezrek, százezrek írták azt a fenséges és tiszta történelmi művet, amit ma ünnepelünk. Ők mindannyian a forradalom főszereplői, a szabadságharcunk hősei voltak. November 1-jének estéjén, mindenszentek napján, Budapesten legalább százezernyi gyertyát gyújtottak ablakokban és utcasarkokon az elesett hősök emlékére. Azon éjszakán egész Budapest, sőt az egész ország szabadságharcos volt.”
Emlékezzünk együtt szeretteinkre és a hősökre, akik életüket adták a szabadságért!

VG