Elég Káposztásmegyerig menni a csúcshokiért

  •  
  •  
  •  

Cseh többségi tulajdonos által pénzelt magyar csapat indult Európa legerősebb junior jégkorongbajnokságában, az orosz bázisú MHL-ben. A Patriot Budapestben négy magyar fiatal is szerződést kapott, akik számára ez óriási lehetőség, hiszen a jó teljesítmény eredményeként akár az NHL európai rivalisába, a KHL-be is eljuthatnak.

A magyar szövetség főtitkára szerint a Patriot MHL-szereplése olyan mérföldkő a magyar jégkorong számára, mint amikor a Fehérvár csatlakozott az osztrák bajnoksághoz.

Az MHL-t nyugodtan nevezhetjük Európa legerősebb juniorbajnokságának. Adja magát a kérdés, hogyan kerül a képbe Budapest, mit keres Magyarországon egy olyan csapat, amely orosz, fehérorosz és lett ellenfelekkel mérkőzik majd meg.

Radim Dvorak, a Patriot Budapest ügyvezető igazgatója elmondta, a csapat ötlete egy évvel ezelőtt fogant meg három ember fejében, és az eredeti terv az volt, hogy a szlovák szövetség támogatásával indítják el a fiatalokat az MHL-ben, de a hat hónapos tárgyalássorozat után kiderült, nem tudják a megfelelő feltételeket biztosítani. Így került képbe a magyar szövetség, amely tárt karokkal fogadta a Patriotot, Dvorak szerint már az első fél óra után megvolt az összhang, és két napon belül sikerült is megegyezni.

Hatalmas lehetőség előtt a magyar fiatalok

“Nem véletlen, hogy a csapat Budapestre került, ez nem hirtelen ötlet volt, hosszú távban gondolkodunk, igyekszünk megvetni a lábunkat Magyarországon. A Patriot magyar klub, amelyet egy magyar kft. üzemeltet, a többségi tulajdonos pedig a cseh Skoda Export, ez a cég adta az 1 millió dolláros letétet, amely az indulás feltétele egy 65 ezer eurós kaució mellett” – adott betekintést a háttérbe Dvorák.

Az ügyvezető elárulta, a Patriot éves költségvetése 1,5 millió euró (körülbelül 415 millió forint, nagyjából ennyiből gazdálkodik az EBEL-résztvevő Fehérvár is), de nyitottak az együttműködésre. Az esetleg befektetőknek csábító lehet, hogy a KHL és az MHL presztízse óriási Kelet-Európában, és az orosz piac is kinyílhat előttük. A KHL első embere például a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev, aki az üzleti kapcsolatain keresztül lehetőséget tud nyújtani Dvorák szerint a klubok támogatóinak.

A Patriot MHL-indulásában nemcsak az a nagy dolog, hogy bivalyerős csapatok érkeznek Káposztásmegyerre, hanem az is, hogy hatalmas lehetőséget kaptak magyar fiatalok arra, hogy rengeteg magas színvonalú meccset játsszanak. A Patriotnál jelenleg Vay Ádám személyében egy kapus, valamint három csatár, Fekti Ádám, Nemes Benjámin és Hardi Richárd kapott szerződést, közülük Hardi már az első két meccsen is, Nemes csak a másodikon játszott a Karlovy Vary ellen.

Dobogón lenne a Patriot itthon

A két tehetség együtt kezdett jégkorongozni, kilenc évig játszottak egymás mellett, úgyhogy a Patriotnál is egy sorba, a harmadikba kerültek, de a csapaton érződött a debütáláskor, hogy a játékosok még nem szoktak össze. A csehek ilyen téren előnyben voltak, meg is nyerték mindkét meccset – 4-1-re és 4-0-ra -, a javítási lehetőség hétfőn este következik, amikor a tavaly tragikus repülőgép-balesetet szenvedett Lokomotiv Jaroszlavl juniorcsapata érkezik a Jégpalotába.

Hardi ezt a mérkőzést, a hazai bemutatkozást várja a legjobban, Nemes pedig a Krasznaja Armija Moszkva, a CSZKA farmcsapata elleni meccset. Mindkét fiatal játszott már külföldön, Hardi Kanadában, Nemes Svédországban szerzett nagyon értékes tapasztalatokat, most pedig egy eredményes szezonnal a KHL-megfigyelők és a válogatott edzői stábjának a figyelmét is felkelthetik.

Mivel mindketten 1993-as születésűek, így jövőre is játszhatnak még az MHL-ben – az 1992. január 1. és 1995. december 31. között született játékosok szerepelhetnek idén a ligában, illetve azoknál a csapatoknál, ahol nincs KHL-kötődés négy, a KHL-es junioroknál három 1991-es is nevezhető -, sőt túlkorosként még a következő szezonban is bevethetőek lesznek. Nemesék szerint a Patriot ott lenne a magyar bajnokságban az első három között, és abban bízik, hogy a hokit szerető szurkolók ugyanúgy megmozdulnak majd, mint a válogatott meccseken, amikor a Papp László Sportarénát is meg szokták tölteni.

15 órás repülőút is vár a csapatra

“Örülök, hogy ilyen profi bajnokságban játszhatom, ráadásul itthon, a családom plusz lelki támaszt jelent, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok, igazi kihívás lesz ez a szezon. A Karlovy Vary elleni meccs azt mutatja, hogy ez a bajnokság talán erősebb, mint a svéd, ahol eddig játszottam, és az orosz csapatok valószínűleg még jobbak” – mondta Nemes. Fekti azt az érdekes felállást emelte ki, hogy Magyarországon maradva játszhat külföldi csapatban nívós ellenfelek ellen komoly meccseket.

A káposztásmegyeri csarnok 2200 férőhelyes, és a vezetőség kezdésnek öt-hatszázas nézőszámban bízik, elsősorban a középiskolai és egyetemi célközönséget megcélozva, majd a távolabbi cél a folyamatos telt ház. Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára úgy fogalmazatott, a Loko Jaroszlavl elleni meccs kivételes nap lesz a magyar hoki életében, hasonlóan nagy mérföldkő, mint amikor a Fehérvár csatlakozott az EBEL-hez. “Ide bekerülni nagyon nagy dolog, ez Európa legkomolyabb juniorbajnoksága, sőt vetekszik a kanadai ligákkal, amilyenben például Szuper Levente is megfordult, amikor az Ottawa 67’s csapatában védett. Remélem, hogy a klub idővel még jobban beágyazódik majd, és jövőre még több magyar játékos, valamint hazai edző és befektető is feltűnik majd a Patriotnál” – nyilatkozta Kovács.

A keretben a magyarok mellett cseh, szlovák és orosz hokisok szerepelnek, akikkel hónapok óta kapcsolatban volt a Petr Novak, Igor Tóth edzői stáb, és bár az előzetes kiszemeltek közül páran a bizonytalanság miatt közben aláírtak máshova, Novak szerint nem tragédia, hogy így alakult, folytatják az építkezést.

Az alapszakasz 64 meccsből áll, ráadásul rengeteget kell utazni – vár például a csapatra egy 15 órás repülőút az orosz-kínai határtól mindössze 30 kilométerre fekvő Habarovszkba -, így nem csoda, hogy a Patriotnál 30-34 fős keretet tartanak fenn, és igyekeznek odafigyelni, hogy a játékosok terhelése egyenlően legyen elosztva.

Mindenkinek tanulóév lesz az első szezon

Igor Tóth másodedző azt mondta, a cél az, hogy a következő szezonban még több magyar férjen be a keretbe. A mostani idényben pedig minden pontnak örülni kell, ez mindenkinek tanulóév lesz, hiszen a szlovákok és a csehek sem játszottak még ilyen szintű ligában. Ezzel együtt természetesen  szeretnének az első nyolcban végezni, hogy odaérjenek a rájátszásba. A kilencfős szakmai stáb naponta két jeges és két szárazedzést tart a fiataloknak, akik között akad 1995-ös születésű is, vagyis olyan, aki még tanul, de a sűrű programban a hoki lesz az első a számára.

A régióban két KHL-es csapat, a cseh Lev Praha és a szlovák Slovan Bratislava is található, Dvorak azt mondta, a két klubnál tudnak a Patriotról, és a játékosoknak megvan a lehetősége, hogy akár a KHL-ben is szerepeljenek. Az MHL-ben ugyanis ugyanolyan szerződések vannak, mint a KHL-ben, így akár egy-két órán belül meg lehet oldani, hogy egy játékos átigazoljon a Patriottól egy KHL-es brigádhoz.

De a Patriotnál azokra is gondoltak, akik esetleg nem férnek be a keretbe, őket a Mol Ligában szereplő magyar csapatokhoz irányítanák, amiből mindkét fél hasznot húzhat. Ahogy a Fehérvár EBEL-szereplése pár év alatt éreztette a hatását, úgy a Patriot MHL-szerepléséből is nagyon sokat profitálhat hosszú távon a magyar hoki, az ellenfelek neve garancia a minőségre, és ami szintén nem elhanyagolható dolog, a szülőknek nem kell egy észak-amerikai vagy svédországi utazás költségeit fizetni, mert itthon is van olyan csapat, amely biztosítja a fejlődést.

(origo.hu)